• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(128) | 15.08.2023 р.

Сто двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №13(128) | 15.08.2023 р.

Це – тринадцятий  з початку року (а загалом сто двадцять восьмий та тридцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • підкреслимо, що вперше звітувати за оновленою єдиною звітністю потрібно буде за ІІІ квартал;
  • зауважимо, що для посередників у працевлаштуванні за кордоном розроблено ще одну форму декларації;
  • проінформуємо, що ДПС планує внести зміни до форм декларацій з місцевих податків та зборів;
  • наведемо найпоширенішу помилку при складанні декларації з плати за землю;
  • розповімо, що ДПС вирішила оновити форму декларації про майновий стан та доходи;
  • зазначимо, що з 2024 року адміністрування ЄСВ планують передати ПФУ.

Гарного вам читання!

 

***

Вперше звітувати за оновленою єдиною звітністю потрібно буде за ІІІ квартал
ДПСУ зауважила, що платники податків подають до ДПС єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та додатки до неї з урахуванням внесених змін відповідно до Наказу №113 (у тому числі враховуючи зміни Довідника ознак доходів фізичних осіб) за звітні періоди, починаючи з III кварталу  2023 року.

Але ще 25 травня в Реєстрі електронних документів ДПС зʼявилася інформація про проєкти нових форматів єдиної звітності. Наразі в ньому не міститься інформації про початок застосування.

Для юросіб встановлено проєкт формату J0500109, а для фізосіб-підприємців- F0500109. Ще раз наголосимо: оскільки це тільки проєкти, то вони можуть ще змінитися перед початком застосування нової форми.

Для посередників у працевлаштуванні за кордоном розроблено ще одну форму декларації
10 серпня Мінекономіки оприлюднено проєкт постанови КМУ «Деякі питання провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Ним пропонується затвердити:

  • Порядок подання декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном;

  • форму декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном;

  • Порядок формування та ведення переліку суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, включення та виключення з цього переліку.

Декларація подається особисто заявником або його уповноваженою особою до Мінекономіки у паперовій формі поштовим відправленням з описом вкладення чи в електронній формі через відповідні інформаційно-комунікаційні системи (Портал електронних сервісів Мінекономіки, «Портал Дія» (у разі технічної реалізації)) шляхом заповнення цієї форми декларації.

 

ДПС навела найпоширенішу помилку при складанні декларації з плати за землю
ДПС встановлено одну з найпоширеніших помилок, яку допускають платники податків під час складання декларації з плати за землю, а саме: некоректне декларування площі земельної ділянки.

Так, у колонці 11 розділу І Декларації необхідно зазначати площу земельної ділянки у гектарах (з чотирма десятковими знаками, примітка: в 1 гектарі – 10 000 кв. м), якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, та у колонці 12 розділу І Декларації – у квадратних метрах (з двома десятковими знаками), якщо земельна ділянка розташована в межах населеного пункту. Аналогічного заповнення потребують і колонки 13 та 14 розділу ІІ Декларації.

При цьому по одному кадастровому номеру не допускається заповнення показників площі землі одночасно в колонках 11 та 12 розділу І та колонках 13 та 14 розділу ІІ Декларації.

 

ДПС планує внести зміни до форм декларацій з місцевих податків та зборів
9 серпня 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкти наказів Мінфіну, якими пропонується внести зміни до форм декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів, з податку на нерухоме майно, плати за землю, транспортного податку та туристичного збору. Підкреслимо, що зміни вносяться косметичного характеру. Тож зміст оновлених декларацій не зміниться. Докладно про зміни ми писали тут.

 

Форму декларації про майновий стан та доходи також планують оновити
ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до форми декларації про майновий стан і доходи та змін до Інструкції щодо заповнення декларації, зокрема: 

  • зміни до порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку;

  • зміни до порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;

  • виокремлювання податкових зобов’язань з ПДФО у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті ФОПами, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі.

 

З 2024 року адміністрування ЄСВ планують передати ПФУ: зареєстровано законопроєкти
7 серпня 2023 року Г. Третьякова та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкти:

  • №9569 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;

  • №9570 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У разі прийняття законопроєктів сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання звітності про нарахування ЄСВ – через вебпортал е-послуг ПФУ. До того ж перевірками з ЄСВ тепер також займатиметься ПФУ. Про це ми вказували у своїй новині тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»