• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №16(131) | 10.10.2023 р.

Сто тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №16(131) | 10.10.2023 р.
Це – шістнадцятий  з початку року (а загалом сто тридцять перший та тридцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • проінформуємо, що Мінфін планує оновити інструкції про застосування планів рахунків;
  • повідомимо про оновлення декларації з рентної плати та екоподатку;
  • підкреслимо, що за 2023-й потрібно подавати нові списки допризовників до ТЦК;
  • розкажемо, як перевірятимуть інформацію, надану юрособою про кінцевого бенефіціара та структуру власності юрособи;
  • наголосимо, що з 3 жовтня діє Методологія визначення юрособою кінцевих бенефіціарів;
  • зауважимо, що оновлена єдина звітність є вже у новій версії «Єдиного вікна».
Гарного вам читання!
 

Оновлена єдина звітність - у новій версії «Єдиного вікна» (станом на 29.09.2023)

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.15.0 станом на 29.09.2023.
У ньому додано формати оновленої єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: для податкових агентів – юросіб – формат J0500109, а для ФОПів – F0500109. Їх слід подавати до ДПС, починаючи з III кварталу 2023 року. 
Також запроваджені нові версії документів на виконання Постанови КМУ №574, якою внесено зміни до порядку зупинення реєстрації ПН/РК, а також до порядку розгляду скарг на такі рішення.

Мінфін планує оновити інструкції про застосування планів рахунків

25 вересня на сайті Мінфіну опубліковано проєкт наказу «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку».
Здебільшого правки косметичні, аби привести обидві Інструкції у відповідність до чинного законодавства. Так, Мінфін прибере згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат, можуть застосовувати спрощений план рахунків.

Оновлено декларації з рентної плати та екологічного податку

Міністерство фінансів України внесло зміни до форм:
Так, з декларацій та додатків до них виключено:
  • рядки щодо визначення суми пені;
  • примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені;
  • позицію «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки Податкової декларації.
Накази наберуть чинності з дня офіційного опублікування. 

За 2023-й потрібно подавати нові списки допризовників до ТЦК

За ч. 3 ст. 14 Закону №2232 до призовних дільниць щороку протягом січня – березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем проживання.
Тож за списками, які подають роботодавці та заклади освіти, районні ТЦК приписують наступного року до призовних дільниць юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років.
У 2023 році до цього списку слід включити працівників, яким у 2024 році виповнюється 17 років, тобто 2007 року народження.
Про допризивників роботодавці повинні подавати списки до ТЦК до 1 грудня.  Детальніше про це ми писали в своїй аналітиці тут.

Як перевірятимуть інформацію, надану юрособою про кінцевого бенефіціара та структуру власності юрособи

Мін’юст наказом від 14.09.2023 р. № 3265/5 затвердив Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи.
Цей Порядок визначає процедуру проведення перевірки державним реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи. Про це ми писали тут.
Але накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР Мінʼюст буде тільки з 1 грудня.

З 3 жовтня діє Методологія визначення юрособою кінцевих бенефіціарів

19 вересня Уряд спільно з НБУ затвердив Постанову №1011 «Про затвердження Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника».
Підкреслимо, що ця методологія стосується всіх юросіб, тож її потрібно буде дотримуватися, щоби не наражатися на штрафи щодо даних про бенефіціарів.
Постанову було опубліковано в "Урядовому курʼєрі" 3 жовтня. Відповідно методологія почала працювати з цієї дати.
Детальний аналіз її застосування ми навели в окремому матеріалі.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»