• Посилання скопійовано

Увага! Мінфін планує оновити Інструкції про застосування планів рахунків

Здебільшого правки косметичні, аби привести обидві Інструкції у відповідність до чинного законодавства. Так, Мінфін прибере згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат, можуть застосовувати спрощений план рахунків

Увага! Мінфін планує оновити Інструкції про застосування планів рахунків

Нагадаємо, що з 17 лютого 2023 року юрособи на ЄП третьої групи складатимуть фінзвітність і вестимуть бухгалтерський облік за правилами, прийнятими для підприємств відповідного розміру (а не системи оподаткування). Якщо таке підприємство є малим, воно складає і подає фінзвітність, веде бухоблік, як мале підприємство. Якщо є великим – як велике підприємство тощо. Про це ми детально розповідали тут.

Відповідні зміни було внесено до П(С)БО 25. Але до обох Інструкцій (із застосування плану рахунків та спрощеного плану рахунків) Мінфін зміни не вносив. І ось тепер на сайті Мінфіну було опубліковано відповідний проєкт наказу «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку».

З текстом проєкту Наказу можна ознайомитися тут.

 

Зміни до Інструкції застосування планів рахунків

Мінфін прибере згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, можуть застосовувати спрощений план рахунків. Також до Інструкції внесуть такі зміни:

  • для бухгалтерського обліку окремих видів запасів, враховуючи їх якісно-технічні характеристики та призначення, впроваджується можливість застосування більш ніж одного натурального вимірника (наприклад тонна/літр, штука/квадратний метр тощо);
  • деталізують призначення рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів». Буде наголошено на тому, що він застосовується для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Зміни до інструкції застосування спрощеного плану рахунків. 

У ній  буде  виключено норму щодо можливості застосування цього плану рахунків підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

Також до інструкції вносяться косметичні правки. А саме:

  • на рахунку 26 «Готова продукція» буде вестися також облік та узагальнення інформації про сільськогосподарську продукцію; 
  • рахунок 96 стане рахунком 97. Тобто тепер всі інші витрати потрібно буде показувати на 97 рахунку. Нагадаємо, що йдеться про облік та узагальнення інформації про інші витрати операційної діяльності та інші витрати діяльності, а також обліковується належна до сплати за звітний період відповідно до законодавства сума податків і зборів (обов'язкових платежів); 
  • рахунок 13 тепер матиме назву – Знос (амортизація) необоротних активів. Деталізують і призначення рахунку. Так, на ньому ведеться облік та узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів. До змін цей рахунок мав назву знову необоротних активів. Але на облік амортизації це уточнення ніяк не вплине.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»