• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №02(137) | 30.01.2024 р.

Сто тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №02(137) | 30.01.2024 р.
Це – другий  з початку року (а загалом сто тридцять сьомий та тридцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • зазначимо, що для звітування з податку на нерухомість на 2024 рік слід застосовувати Класифікатор ДК 018-2000;
  • підготуємося до подання фінзвітності за 2023 рік;
  • зауважимо, що 9 лютого буде граничним строком подання податкової звітності за IV квартал та 2023 рік;
  • розповімо про оновлення Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ;
  • проінформуємо, що декларація з податку на прибуток знову змінилася;
  • повідомимо, що ДПС підготувала чергову порцію змін до декларації з податку на прибуток.
Гарного вам читання!
 

Готуємося до подання фінзвітності за 2023 рік: довідник від редакції

Нагадуємо, що фінансову звітність за 2023 рік слід подати:
  • до Держстату – 28 лютого,
  • до ДПСУ – не пізніше 29 лютого включно.
Кому, як і коли треба подавати фінзвітність? У якому складі вона додається до декларації з податку на прибуток? Чи будуть штрафи за неподання фінзвітності до Держстату? Читайте в загальній аналітиці від редакції
А для полегшення її складання ми підготували для вас окремі статті щодо кожної із форм звітності. Докладніше про це ми писали тут.
 

Увага! 9 лютого — граничний строк подання податкової звітності за IV квартал та 2023 рік

9 лютого (п’ятниця) закінчується строк подання до податкової служби:

Оновлено Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Мінфін наказом від 26.12.2023 №720 вніс зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами єдиної звітності.
Зокрема, уточнено, що юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини Розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до Розрахунку;
Також Наказом №720 внесено зміни до:
 
1)  додатка 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Його доповнено новим рядком 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України»;
 
2)   розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку. А саме: запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни) та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

Декларація з податку на прибуток знову змінилася

Мінфін наказом від 04.01.2024 №6 знову вніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток.
Їх внесено з метою реалізації положень Закону України від 10.08.2023 №3325-ІХ
Зокрема, у показниках декларації викладено у новій редакції такі рядки:
  • 11. Сума доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
     
  • 12. Податок на дохід, отриманий від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів за звітний (податковий) період (рядок 11 х ____8/100)
     
  • 13. Сума доходу, отриманого від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
     
  • 15. Податок на дохід, отриманий від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, за звітний (податковий) період (позитивне значення (рядок 13 –  рядок 14) х ____9/100)
Підкреслимо, що за п. 46.6 ПКУ у разі опублікування Наказу №6 у І кварталі 2024 року вперше звітувати за нею потрібно буде за ІІ квартал 2024 року та за наслідками 2024 року для річних платників. Але від ДПС поки що офіційної загальної інформації немає. Ще маємо час на її появу. Про це все ми писали тут.

Чергова порція змін до декларації з податку на прибуток – у проєкті Мінфіну

Слідом за появою змін до декларації з прибутку ДПСУ оприлюднила черговий проєкт наказу Мінфіну зі змінами до неї. Стосуються вони оподаткування податком на прибуток банків за Законом №3474.
Так, форма декларації приводиться у відповідність до цих положень ПКУ. А саме примітку 5 декларації доповнено новим абзацом, згідно з яким банки зазначають базову (основну) ставку податку на прибуток у відсотках, встановлену пунктом 136.1-1 ПКУ або пунктом 68 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України.
Також зміни планують внести й у додатки до декларації. 

Для звітування з податку на нерухомість на 2024 рік слід застосовувати Класифікатор ДК 018-2000

Чернігівські податківці підкреслили, що у 2023 році не було внесено змін до Постанови №1330, що спричинило прийняття органами місцевого самоврядування розмірів ставок та пільг з Податку на 2024 рік за Класифікатором ДК 018-2000. Отож, зважаючи на чинність Постанови №1330, податківці повідомили, що для декларування Податку у 2024 році використовується Класифікатор ДК 018-2000. 
Докладно про правила звітування ми розповідали у своїй аналітиці за посиланням. 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на січень та лютий 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»