• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №06(141) | 23.04.2024 р.

Сто сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №06(141) | 23.04.2024 р.
Це – шостий  з початку року (а загалом сто сорок перший та сорок третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • розповімо, як заповнювати акцизну декларацію через зміни до ПКУ за Законом №3603;
  • проінформуємо про початок оновлення Держстатом форм статзвітності;
  • зʼясуємо, чи подавати квартальну декларацію про майновий стан і доходи новоствореному ФОПу;
  • зазначимо, скільки часу в облікових справах зберігається подана до органів ДПС податкова звітність;
  • повідомимо, що Мінекономіки хоче поновити звітність у сфері державного експортного контролю;
  • наведемо помилки, які виявив Держстат у фінансових звітностях підприємств за 2023 рік.
Гарного вам читання!
 

Мінекономіки хоче поновити звітність у сфері державного експортного контролю

10 квітня 2024 року Мінекономіки оприлюднило для обговорення проєкт Закону «Про внесення зміни до Закону України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” щодо поновлення звітності у сфері державного експортного контролю» (завантажити).
Метою проєкту Закону є забезпечення державного експортного контролю за кінцевим використанням товарів та поновлення звітності суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів; своєчасне та належне виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного контролю за передачами озброєнь, нерозповсюдженням зброї масового знищення, запобіганню тероризму.
Тож законопроєктом пропонується доповнити пункт 1 Закону №2115-IX положенням, яке поновить обов’язок суб’єктів міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання подавати відповідну звітність, передбачену ст. 22 Закону «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання».
 

Які помилки виявив Держстат у фінансових звітностях підприємств за 2023 рік?

Загальна кількість фінансової звітності за 2023 рік з помилками становила 2,6 тис. – це 0,6% від загальної кількості звітів. Варто зауважити, що кількість помилок у різних сервісах також різнилась: наприклад, у MEDOC та CABINET – 0,7% та 0,5% відповідно. А от у FZ, якою скористалося лише приблизно 2 тисячі компаній, відсоток похибок вищий – 3,9%.
Основною помилкою є розміщення звіту у гривнях, а не в тисячах. Серед типів бізнесу на обслуговуючі кооперативи припадає 23,5% від загальної кількості таких помилок – це абсолютний рекорд. Натомість товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) та профспілки є лідерами серед неточностей з частками – 9,6% та 6,7% відповідно.
 

Скільки часу в облікових справах зберігається подана до органів ДПС податкова звітність?

Податківці у підкатегорії 129.07 «ЗІР» зауважили, що відповідно до Переліку строк зберігання 5 років має, зокрема, така податкова звітність:
  • звіти суб’єкта малого підприємництва фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства, річні (крім квартальних, строк зберігання яких 3 роки) (ст. 273 розд. 1 Переліку);
     
  • документи (довідки, звіти, розрахунки) про суми виплачених доходів і утриманих з них податків і зборів (обов’язкових платежів) на користь фізичних осіб юридичними особами та фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності (ст. 279 розд. 1 Переліку);
     
  • декларації, що відображають звітність усіх платників податків, та документи (розрахунки, звіти, відомості, заяви, заявки, довідки, картки, листи, перерахунки, платіжні документи, виклики) до них (ст. 283 розд. 1 Переліку);
     
  • декларації про доходи, розрахунки сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ст. 284 розд. 1 Переліку).

Чи подавати квартальну декларацію про майновий стан і доходи новоствореному ФОПу?

Кіровоградські податківці підкреслили, що ФОПи, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на ЄП або перейшли з ЄП подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. 
 

Як заповнювати акцизну декларацію через зміни до ПКУ за Законом №3603?

Норми п. 214.6 ПКУ набрали чинності з 16 березня 2024 року, але форму декларації ще не оновлено. Тому ДПС запропонувала платникам акцизного податку до внесення відповідних змін здійснювати декларування податкових зобов’язань з акцизного податку з урахуванням внесених до ПКУ змін Законом №3603 наступним чином.
Так, ПЗ з акцизу, обраховані відповідно до встановлених ПКУ норм втрат та відходів, слід зазначати:
  • зі спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше – за кодом операції А6 розділу А та, відповідно, здійснюється розрахунок у додатках 1 та 3 до Декларації;
     
  • з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (в тому числі тютюнової сировини, тютюнових відходів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах) – за кодом операції Б5 розділу Б та, відповідно, здійснюється розрахунок у додатках 1 та 2 до Декларації;
     
  • з реалізації пального – за кодом операції В5 розділу В та, відповідно, здійснюється розрахунок у додатку 1 до Декларації.

Держстат оновив багато форм статзвітності

Ми на початку квітня писали, що Держстат розпочав щорічне традиційне оновлення форм державних статистичних спостережень. На той момент було оновлено 10 звітів. Серед них - № 1-Б (річна), №1-підприємництво (річна), №2-підприємництво (річна) тощо.
Потім зʼявилася інформація про нові порції наказів щодо нових форм. Про 29 форм звітів ми зазначали тут, а про наступні 10 форм - ось тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»