• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №20(74) | 09.11.2020 р.

Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №20(74) | 09.11.2020 р.

Це – двадцятий з початку року (і сімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що Уряд вніс зміни до порядку роботи СЕА ПДВ;
  • зауважимо, що віднесення платників ПДВ до ризикових за минулими періодами є протиправним;
  • з’ясуємо, чи потрібно нараховувати ПДВ у разі медстрахування працівників під час пандемії;
  • розповімо, чи можна за рахунок задекларованого від’ємного значення ПДВ зменшити податковий борг;
  • підкреслимо, що податківці почали шукати схеми з ПДВ в продажу автозапчастин.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд вніс зміни до порядку роботи СЕА ПДВ. Вони діють з 4 листопада
КМУ постановою від 28.10.2020 р. №1024 затвердив зміни до порядку роботи СЕА ПДВ.

Постанову №1024 опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 04.11.2020 р. №214. Відповідно зміни в роботі СЕА ПДВ почали діяти з 4 листопада.

Зміни внесено до:

  • перерахунку суми (∑Накл) при скасуванні анулювання реєстрації ПДВ;

  • показника ∑ПопРах. Тепер під час розрахунку показника (∑ПопРах) також враховується сума коштів, вилучених контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ за задекларованими до сплати ПЗ, починаючи з 1 липня 2015 року;

  • визначення Σперевищ. Зокрема, загальна сума перевищення (ΣПеревищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком.  

Про це ми розповідали тут.

 

Віднесення платників ПДВ до ризикових за минулими періодами є протиправним
ДПСУ листом від 18.08.2020 р. №13/7д/99-00-04-11-02-07 направила до ГУ ДПС ймовірні схеми ухилення від оподаткування, сформовані у табличному вигляді за звітний податковий період червень 2020 року, зі зазначенням у додатку від вигодоформуючого суб’єкта до вигодонабувача, від постачальника сумнівного податкового кредиту до вигодоформуючого суб’єкта, та додатково залишки схем ймовірного ухилення від оподаткування за звітні податкові періоди липень 2019 року, серпень 2019 року, листопад 2019 року, березень 2020 року, квітень 2020 року та травень 2020 року.

Зазначеним листом зобов’язано ГУ ДПС, Офіс ВПП, забезпечити своєчасність та повноту вжитих заходів щодо відпрацювання учасників ймовірних схем ухилення від оподаткування згідно з пп.  2.1.1 п. 2.1 розділу 2 Рекомендованого порядку взаємодії підрозділів ДФС з метою оперативного реагування, подолання та контролю податкових ризиків з ПДВ, затвердженого наказом ДФС від 28.07.2015 р. №543.

За позицією адвоката, включення платників податку до переліку ризикових платників за результатами самостійного відпрацювання платників ПДВ працівниками регіональних ГУ ДПС, в тому числі, згідно з листами на відпрацювання від ДПС України та наказу ДФС №543 є порушенням вимог Порядку №1165. Зазначені обставини є достатньою підставою для визнання такого включення платників ПДВ до переліку ризикових протиправним у судовому порядку.

 

Медстрахування працівників під час пандемії: що з ПДВ?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що відповідно до пп. 196.1.3 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з:

  • надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів;

  • надання послуг із загальнообов’язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування), недержавного пенсійного забезпечення, залучення та обслуговування пенсійних вкладів та рахунків учасників фондів банківського управління, адміністрування недержавних пенсійних фондів.

Саме тому  операція з медичного страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.

 

Задекларували від’ємне значення в декларації з ПДВ: чи зменшиться податковий борг? 
Відповідно до пп. 4 п. 5 розділу V Порядку №21 на момент подання декларації з ПДВ у рядок 20.1 зараховується сума від’ємного значення з рядка 20 декларації з ПДВ, у якій відображаються розрахунки з бюджетом, у зменшення суми податкового боргу, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ).

Отже, якщо суб’єктом господарювання самостійно не здійснюється погашення наявного податкового боргу з ПДВ коштами, а таке погашення здійснюється за рахунок від’ємного значенням з ПДВ, то сума, яка задекларована у рядку 20.1 декларації з ПДВ, зменшує реєстраційну суму згідно з вимогами чинного законодавства та вважається відшкодованою в рахунок погашення податкового боргу.

Про це ми писали тут.

 

Податківці почали шукати схеми з ПДВ в продажу автозапчастин 
Дніпропетровські податківці зазначили, що групою пов’язаних підприємств – оптових постачальників деталей та приладдя для автотранспортних засобів було розповсюджено фіктивний податковий кредит, сформований за рахунок придбання імпортних запасних частин для легкових автомобілів.

Зміст схеми зводився до того, що підприємства начебто придбавали у суб’єктів господарювання – імпортерів запчастини для легкових автомобілів, які надалі реалізовувались по ланцюгу як запчастини для вантажної (спеціалізованої) техніки без зміни УКТ ЗЕД. Це призвело до утворення та розповсюдження фіктивного податкового кредиту на суму понад 11 млн гривень.

У результаті проведених заходів податківцями припинено реалізацію фіктивного податкового кредиту шляхом внесення зазначених підприємств до переліку ризикових.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»