• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №02(79) | 11.02.2021 р.

Сімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №02(79) | 11.02.2021 р.

Це – вже сімдесят дев’ятий загалом (і другий з початку року) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розглянемо, як звітувати у 2021 році тим, хто за 2020 рік отримав дохід менше ніж 40 млн грн;
  • зазначимо, як відкоригувати фінрезультат при отриманні карантинної компенсації ЄСВ;
  • з’ясуємо, чи потрібно подавати додаток АМ у разі незастосування податкових різниць;
  • наголосимо, за якою формою уточнювати декларацію у І кварталі 2021 року;
  • проінформуємо, що останнім днем для звітування з податку на прибутку за 2020 рік буде 1 березня;
  • зупинимося на правилах заповнення декларації з прибутку за 2020 рік.

Гарного вам читання!

***

Як звітувати з прибутку у 2021 році тим, хто отримав дохід у 2020 році менше ніж 40 млн грн?
Дніпропетровські податківці нагадали, що згідно зі змінами, внесеними Законом №466-ІХ до розд. ІІІ ПКУ, платники податку на прибуток, у яких річний дохід за 2020 звітний рік не перевищить 40 млн грн, мають можливість:

  • прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань за пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, у декларації з податку на прибуток підприємств за 2020 рік;

  • застосовувати у 2021 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток.

 

Юрособа отримала карантинну компенсацію ЄСВ: що з коригуванням фінрезультату?
Згідно з п. 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ отриману суму компенсації за Законом №1071-ІХ платник податку включає до складу доходу і разом з цим у декларації за період її отримання відображає зменшення фінрезультату на відповідну суму доходу. Зазначимо, що дана різниця застосовується незалежно від прийнятого рішення платником податку про незастосування податкових різниць, оскільки вона розміщена поза межами розділу ІІІ ПКУ.

Але наразі формою додатку РІ до декларації не передбачено відображення такої податкової різниці. Тому платник податків може відобразити таке зменшення фінансового результату у будь-якому рядку розділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» додатка РІ до декларації, яким передбачено зменшення фінансового результату і який не застосовується для відображення інших різниць за результатами звітного (податкового) року.

При цьому слід буде проставити позначку (х) у спеціальному полі декларації (графа «Наявність доповнення») та зазначити код використаного рядка додатка РІ до декларації та посилання на відповідну норму ПКУ – «п. 54 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ» у графі «Зміст доповнення» (без подання інших доповнень до Декларації з цієї підстави). Про це все ми писали тут.

 

Чи подається додаток АМ до декларації з прибутку у разі незастосування податкових різниць за 2020 рік?
У додатку РІ «Різниці» до рядка 03 РІ декларації здійснюється відображення різниць залежно від видів здійснених операцій та норм ПКУ, які передбачають відповідне коригування фінансового результату до оподаткування.

Зокрема, для відображення різниць, які виникають при нарахуванні амортизації основних засобів та нематеріальних активів, використовуються дані додатка АМ «Інформація щодо нарахованої амортизації» до рядка 1.2.1 додатка РІ до рядка 03 РІ декларації.

Отже, подавати додаток АМ платнику податків не потрібно за умови одночасного виконання умов:

  • річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує 40 млн грн;

  • прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування, у тому числі на різниці, які виникають при розрахунку амортизації ОЗ та НА відповідно до положень п. 138.3 ПКУ.

Таке роз’яснення надавали податківці у підкатегорії 102.20.02 «ЗІР», а ми його наводили тут.

 

За якою формою у І кварталі можна уточнити декларацію з прибутку?
Податківці у підкатегорії 120.20.01 «ЗІР» наголосили, що  за  абз. 2 п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

Водночас п. 50.1 ПКУ встановлено, що уточнюючий розрахунок до декларації за попередній період у разі виявлення помилок подається за формою декларації, чинною на час подання уточнюючого розрахунку.

На підставі цих двох норм податківці дійшли висновку, що  уточнююча декларація за формою зі змінами, внесеними наказом №649 (тобто за оновленою формою), подається починаючи з 1 квітня 2021 року.

 

1 березня – останній день для звітування з прибутку за 2020 рік
Останнім днем для подання декларації з прибутку буде 1 березня 2021 року, оскільки річна декларація подається всіма платниками протягом 60 к.дн.

За 2020 рік ще слід звітувати за старою формою.

Якщо потрібно відкоригувати раніше подану декларацію, то уточнюючу також подаємо за старою формою. Нову форму уточнюючої слід використовувати з 1 квітня. Про це ми зазначали тут.

Наразі і до 28 лютого через карантин фінансових штрафів за несвоєчасне подання декларації з прибутку не буде. До того ж, за словами Шмигаля, карантин мають продовжити до 30 квітня. Про це все ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Напередодні подання декларації з прибутку за звітний 2020 рік нагадаємо про основні моменти. Зокрема, строки та порядок подання. Нагадаємо також про низку коригувальних змін. А також

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»