• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №1(51) | 23.01.2020 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №1(51) | 23.01.2020 р.

Це – вже п’ятдесят перший (і перший у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінфомуємо, що для фізосіб-«єдинників» мають збільшитися обсяги граничних сум доходів;
  • нагадаємо, коли фізособа-«єдинник» може не заповнювати Книгу обліку доходів;
  • зазначимо, що для IT-компаній планують ввести окремі ставки єдиного податку;
  • дізнаємося, чи доведеться переходити фізособі-«єдиннику» на загальну систему через борг з ЄСВ;
  • поговоримо про тимчасову заборону використовувати підприємницькі кошти для власних потреб.

Гарного Вам читання!

***

 

ВРУ збільшила ліміти доходів для фізосіб-«єдинників», – Мінекономіки
16 січня ВРУ проголосувала за законопроект №1210. Як повідомило МЕРТ, ним, зокрема, передбачено підвищення лімітів для фізичних осіб – підприємців І, ІІ, ІІІ груп спрощеної системи оподаткування до 1, 5 та 7 мільйонів гривень на рік.

Ініціатива з перегляду розмірів граничних обсягів доходів була у фокусі Координаційної ради з питань розвитку мікропідприємництва та малого підприємництва (далі - Рада) при КМУ.

«Ми підтримуємо рекомендації Ради і віримо у те, що демократичний політичний процес дає можливість реалізовувати ініціативи, потрібні для розвитку країни», - прокоментував міністр економіки Тимофій Милованов.

 

Коли фізособа-«єдинник» може не заповнювати Книгу обліку доходів?
Луганські податківці зазначили, що записи в книгах обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

При цьому, якщо фізособа-«єдинник» протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати книгу обліку доходів не потрібно.

 

Для IT-компаній планують ввести окремі ставки єдиного податку
Міністерство цифрової трансформації пропонує створити єдиний податок для юридичних осіб в IT-сфері без обмеження обігу на рівні 4-7%. Про це у Facebook заявив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

«... Вважаємо це найкращою ідеєю, яка дозволить буквально створити індустрію, в якій буде працювати не 200 тисяч юридично не пов’язаних між собою ФОП, а повноцінні прозорі компанії. Відповідно до цього режиму юридичні особи-експортери послуг сплачуватимуть єдиний податок, та буде податковим агентом для співробітника, сплачуючи 2 ЄСВ та військовий збір», – написав Борняков.

З презентацією нових правил оподаткування ІТ-компаній можна ознайомитися тут.

 

«Єдинник» має борг з ЄСВ: чи переходити на загальну систему?
Херсонські податківці нагадали, що фізособа-«єдинник» у разі наявності у неї податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Якщо платник не сплачує податковий борг чи не здійснює такий перехід самостійно, контролюючий орган має право виключити його з реєстру платників єдиного податку.

Але борг із сплати ЄСВ не є податковим боргом і не є підставою для виключення такого платника з Реєстру платників єдиного податку.

Окремо податківці зауважили, що розстрочення та відстрочення сум заборгованості з ЄСВ не передбачено, заборгованість не підлягає списанню.

 

НБУ передумав: з 17 січня ФОПи знову зможуть використовувати свої кошти без обмежень
З 3 січня ФОП було заборонено витрачати кошти з підприємницьких рахунків для власних потреб. З цієї дати за поточними рахунками в національній валюті ФОП та самозайнятих осіб здійснювалися всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами.

Але ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мали право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. Про це ми зазначали тут.

Після обурення серед підприємців НБУ скасував це обмеження. Зокрема, з 17 січня виключено раніше введене обмеження з Інструкції №492 щодо заборони використовувати підприємницькі кошти для власних потреб тільки після сплати податків та тільки з рахунків, відкритих для власних потреб фізособи.

Водночас позиція Нацбанку, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю. Про це все ми зазначили ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»