• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №1(74) | 20.01.2021 р.

Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №1(74) | 20.01.2021 р.

Це – вже сімдесят четвертий загалом (і перший у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що для фізосіб-«єдинників» збільшено граничні розміри площі нерухомості для оренди;
  • наголосимо, що з 1 січня 2021 року діють нові правила обліку доходів всіх ФОПів;
  • ознайомимося з розмірами ЄСВ та єдиного податку для І та ІІ груп на 2021 рік;
  • підкреслимо, що з 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ;
  • дізнаємося, чи може ФОП працювати під час січневого локдауну у разі отримання карантинної допомоги.

Гарного вам читання!

 

***

Для фізосіб-«єдинників» збільшено граничні розміри площі нерухомості для оренди
Податківці з Київської області зазначили, що з 1 січня 2021 року платниками єдиного податку І-ІІІ груп не можуть бути фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів (було 100), нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів (було 300).

Такі зміни було внесено до ПКУ Законом України від 17.12.2020 р. №1117-IX.

З 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ
Мінфін наказом від 09.12.2020 р. №752 виклав у нових редакціях форми:

  • податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця;

  • податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року.

Нагадаємо, що нова редакція форм з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄСВ.

Зокрема, у формі декларацій платника єдиного податку - ФОП з'явився окремий Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".

Наказ №752 набрав чинності з 1 січня 2021 року. Про це ми писали тут.

 

З 1 січня 2021 року діятимуть нові правила обліку доходів всіх ФОПів
З 1 січня 2021 року ФОП – «загальники», як і раніше, зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Але облік доходів і витрат можна буде здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

Облік у ФОП-«загальників» відбуватиметься в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку!). Нову її форму та порядок ведення такого обліку має затвердити Мінфін. Але поки що їх немає навіть у проєктах. 

З 1 січня 2021 р. фізособи-«єдинники» І та ІІ груп та «єдинники» ІІІ групи – неплатники ПДВ будуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

А фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) будуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Тобто з 2021 року всім ФОП-«єдинникам» І-ІІІ груп скасували ведення типових форм Книг обліку. При цьому облік вести все ж таки буде треба і робити це можна буде в паперовому та/або електронному вигляді.

Про це ми розповідали докладно в аналітиці.

 

ФОП отримав одноразову допомогу: чи можна працювати в локдаун?
Львівські податківці наголосили, що при отриманні одноразової допомоги відсутня передумова повного зупинення бізнесу підприємцем з 8 по 24 січня 2021 року.

Отже, якщо постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236 обмежувальні заходи щодо певного виду діяльності відсутні, то фізична особа – підприємець має право отримувати доходи від такої діяльності попри одержання державної фінансової підтримки.

 

І наостанок –аналітика від редакції
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2021 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп та ліміти доходів для перебування на спрощеній системі, а також ліміту для обов’язкових РРО? Хто з ФОПів не буде платити ЄСВ? Які пільги встановлено для «єдинників» І групи та на скільки? Про це все ми писали тут.

 

***

Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»