• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13(124) | 16.08.2023 р.

Сто двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13(124) | 16.08.2023 р.

Це – вже сто двадцять четвертий загалом (тринадцятий у 2023 році та двадцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, на яку систему переведуть новостворених у 2023 році ФОПів зі спецгрупи ЄП;
  • зазначимо, що ​​до 1 вересня фізособи-«єдинники» після скасування спецгрупи мають вирішити питання щодо кількості працівників;
  • підкреслимо, що  ДПС має списати технічний борг «єдинників» 1 та 2 груп (поки що в Е-кабінеті це не реалізовано);
  • визначимо, як розраховувати граничний обсяг доходу у 2023 році «єдинникам» ІІІ групи після скасування спецгрупи;
  • зʼясуємо, скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ;
  • розповімо, яка сума вважається доходом юрособи-«єдинника» у разі використання платіжних терміналів.

Гарного вам читання!

 

***

На яку систему переведуть новостворених у 2023 році ФОПів зі спецгрупи ЄП?
Податківці підкреслили, що новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, автоматично будуть переведені на застосування єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі, визначеному пп. 2 п. 293.3 ПКУ, тобто на 5% доходу.

 

До 1 вересня фізособи-«єдинники» після скасування спецгрупи мають вирішити питання щодо кількості працівників
Фізособи-«єдинники», які до 1 серпня 2023 року перебували на спецгрупі ЄП, повинні по 31 серпня 2023 року (включно) привести реєстраційні дані як фізичної особи – підприємця, так і платника єдиного податку у відповідність до вимог ПКУ з урахуванням відповідних обмежень, визначених ПКУ для відповідної групи платника єдиного податку, зокрема щодо видів господарської діяльності (згідно з КВЕД), які мають відповідати обраній групі платника єдиного податку. Про це ми писали тут.

 

ДПС має списати технічний борг «єдинників» 1 та 2 груп (поки що в Е-кабінеті це не реалізовано)
Нагадаємо, що пунктом 12 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що для платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, нараховані ДПС суми авансових внесків з єдиного податку, суми штрафів та пені за несплату або сплату не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку підлягають скасуванню (анулюванню) за відповідні періоди з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.

Податкові зобов’язання зі сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був фактично сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.

Підкреслимо, що в Е-кабінеті досі не реалізована функція щодо списання боргу. Тож наразі чекаємо від ДПС вирішення цієї проблеми, й тоді у стані розрахунків з бюджетом цей борг не зазначатиметься.

Але якщо територіальні податківці цього не зроблять, то є вже законна підстава скаржитися та добиватися виправлення помилкового нарахування.

 

Як розраховувати граничний обсяг доходу у 2023 році «єдинникам» ІІІ групи після скасування спецгрупи?
ДПС підкреслила, що у пп. 9-1.4.3 підрозд. 8 розд.ХХ ПКУ вказано, що у 2023 році обсяг доходу для відповідної групи платників єдиного податку, встановлений пунктом 291.4 ПКУ, визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник ЄП не застосовував спецгрупу.

Наприклад, якщо з 01 січня по 31 липня 2023 року суб’єкт господарювання застосовував спецгрупу та з 01 серпня повернувся на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відсотків, граничний обсяг доходу для такого платника на 5 місяців до кінця 2023 року становитиме 3 257 875 гривень.

Розрахунок граничного обсягу доходу на 2023 рік: 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, визначеної на 1 січня 2023 року * 6 700 грн = 7 818 900 грн.

Розрахунок граничного обсягу доходу на 5 місяців до кінця 2023 року: (7 818 900 грн / 12 місяців) * 5 місяців = 3 257 875 грн.

 

Скільки часу надається платникам ПДВ після скасування спецгрупи ЄП на нарахування компенсуючого ПДВ?
Черкаські податківці зауважили, що  податкові зобов’язання за товарами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені/ввезені на митну територію України з ПДВ до початку використання спецгрупи ЄП та використані (поставлені, реалізовані) у період її застосування, нараховуються протягом серпня – жовтня 2023 року. Але не пізніше 31 жовтня нинішнього року.

Такі податкові зобов’язання мають бути відображені в податковій звітності за серпень/вересень/жовтень 2023 року -  залежно від того, у якому з цих періодів платник нарахував податкові зобов’язання та склав відповідну податкову накладну.

 

Яка сума вважається доходом юрособи-«єдинника» у разі використання платіжних терміналів
Податківці зупинилися на ситуації, коли при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування.

У такому випадку доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи вважається вся вартість реалізованого товару (робіт, послуг), тобто повна сума виручки (з врахуванням суми комісії, утриманої банком). При цьому датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»