• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №10(141) | 03.07.2024 р.

Сто сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №10(141) | 03.07.2024 р.
Це – вже сто сорок перший загалом (десятий у 2024 році та сорок шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • визначимося, яка адреса визнається податковою адресою фізособи-«єдинника»;
  • дізнаємося, чи можна ФОПу відкликати заяву про перехід на єдиний податок;
  • розповімо, як фізособі-«єдиннику» в Е-кабінеті дізнатися про отримання ДПС заяви на відпустку;
  • зазначимо, на якій ставці буде перебувати «єдинник» до кінця кварталу у разі анулювання ДПС реєстрації платника ПДВ;
  • наведемо вимоги до заповнення графи «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування ЄП.
Гарного вам читання!
 

Яка адреса визнається податковою адресою фізособи-«єдинника»?

Запорізькі податківці підкреслили, що за п. 45.1 ПКУ податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків у контролюючому органі. 
Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.
При цьому  податковою адресою фізособи-”єдинника” (першої – третьої груп) визнається адреса його місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв'язок з ФОПом), зазначена в ЄДР, за якою вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Чи можна ФОПу відкликати заяву про перехід на єдиний податок?

Запорізькі податківці вказали, що за поточними нормами ПКУ для відмови від спрощеної системи суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву. Інших норм ПКУ щодо відмови не встановлено.
Тобто норми ПКУ не передбачають можливості відкликання ФОПами поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

Як фізособі-«єдиннику» в Е-кабінеті дізнатися про отримання ДПС заяви на відпустку?

Податківці у підкатегорії 107.05 «ЗІР» зазначили,  що фізособа-«єдинник» І та ІІ груп, яка не використовує працю найманих осіб, скориставшись меню «Листування з ДПС» Е-кабінету, має можливість надіслати до ДПС лист, який містить заяву довільної форми щодо періоду щорічної відпустки або терміну хвороби зі сканованою копією витягу з ЕРЛН.
Протягом одного робочого дня після надсилання цієї заяви її автора буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в органі ДПС, до якого її  надіслано.
 Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в органі ДПС платник може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

ДПС анулювала фізособі-«єдиннику» реєстрацію платника ПДВ: що зі ставкою ЄП?

Нормами глави 1 розд. XIV ПКУ у разі анулювання реєстрації платника ПДВ не передбачено іншого терміну для подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування після закінчення терміну, ніж визначений пп. 5 п. 293.8 ПКУ.
Тож  фізособа-«єдинник» ІІІ групи, якій ДПС анульовано реєстрацію платника ПДВ в останні дні кварталу, застосовуватиме ставку ЄП у розмірі 3% протягом такого кварталу та наступного кварталу, в якому такій особі необхідно буде подати заяву щодо переходу на сплату ЄП за ставкою у розмірі 5% або заяву щодо відмови від застосування спрощеної системи.
Про це ми писали тут.

Вимоги до заповнення графи «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування ЄП

Херсонські податківці зауважили, що відповідно до пп. 298.1.1 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.
А згідно з пп. 4 п. 298.3 ПКУ у заяві зазначається, зокрема, місце провадження господарської діяльності.
Тому у разі надання в оренду нерухомості  фізособа-”єдинник” у графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи має зазначити всі адреси розташування нерухомого майна, яке здаватиметься в оренду.

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»