• Посилання скопійовано

НБУ оприлюднив постанову про пом'якшення валютних обмежень

Національний банк України продовжує поступово лібералізувати адміністративні обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках

НБУ оприлюднив постанову про пом'якшення валютних обмежень

На це спрямована Постанова Правління НБУ № 140 від 03.03.2016 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".

Пом’якшення зазнають норми, послаблення яких не стане на заваді стабільності грошово-кредитного та валютного ринків. Підґрунтям для такого рішення стали такі передумови як поступове відновлення довіри до банківського сектору, про що свідчить тривале зростання обсягу депозитів домогосподарств в національній валюті. Окрім того, Правління Національного банку взяло до уваги такі позитивні сигнали як перевищення продажу населенням валюти банкам над її купівлею, а також наявність валютної ліквідності у банків, про яку свідчить їх попит на державні облігації внутрішньої позики в іноземній валюті. Таке рішення підтримала і Рада з фінансової стабільності.

З огляду на це Національний банк збільшує обсяг видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах з рахунків клієнтів банків з 20 тис. до 50 тис. грн на добу, в національній валюті – з 300 тис. до 500 тис. грн на добу. Такий крок має сприяти подальшому відновленню довіри до банківською системи та відновленню притоку депозитів не лише у гривні, а й у валюті.

Також підвищено максимальну суму продажу готівкової іноземної валюти з 3 тис. до 6 тис. гривень в еквіваленті. Це має на меті детінізацію готівкового валютного ринку.

Водночас подовжено норми, які є необхідними для збереження позитивних тенденцій на грошово-кредитному та валютному ринках, а також для запобігання відтоку капіталу за межі України. Зокрема, такі вимоги як обов’язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 75%, розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами та інші.

Зміни набувають чинності 05 березня 2016 року і діють до 08 червня 2016 року включно. Проте, незалежно від строків дії постанови, Національний банк планує й надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому буде сприяти стан валютного ринку та української економіки в цілому.

Новина на тему:

З 5 березня послаблено валютні обмеження: як саме і для кого? 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»