• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про обмеження під час нарахування допомоги по вагітності та пологах

У Міністерстві нагадали, як розраховувати декретні, якщо протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців

Мінсоцполітики про обмеження під час нарахування допомоги по вагітності та пологах

Мінсоцполітики у листі від 07.04.2016 р. №101/18/99-16 роз'яснило: якщо протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

Отже, допомогу по вагітності та пологах у такому випадку необхідно розраховувати в такій послідовності:

- розраховується середньоденна зарплата виходячи з фактичних виплат, з яких сплачуються страхові внески;

- розраховуються суми середньоденної максимальної та мінімальної виплати;

- сума фактичної середньоденної виплати порівнюється з мінімальною та максимальною середньоденною виплатою (розрахованою з двократного розміру мінімальної заробітної плати);

- якщо сума фактичної середньоденної виплати є більшою ніж мінімальна середньоденна виплата, але не перевищує максимальної середньоденної виплати, ця сума помножується на кількість днів, що підлягають оплаті;

- якщо сума фактичної середньоденної виплати перевищує максимальну виплату, то сума допомоги розраховується виходячи з максимальної виплати.

Якщо в повному місяці періоду відпустки по вагітності та пологах розрахована сума виплати перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати (це, як правило, місяці, у яких 31 календарний день), то сума допомоги по вагітності та пологах в цьому місяці обмежується цією величиною. Відповідно зменшується загальна сума страхових виплат.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»