• Посилання скопійовано

Працівникам з дітьми хочуть надавати додаткову відпустку

Законопроектом пропонується прибрати дискримінаційний бар'єр між чоловіками та жінками та встановити норми, які будуть стосуватися відпустки не тільки жінок, а працівників уцілому

Працівникам з дітьми хочуть надавати додаткову відпустку

Працівнику, який має двоє або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або який усиновив дитину або взяв під опіку, або який виховує й утримує дитину сам (у тому числі й у разі тривалого перебування одного з батьків в лікувальному закладі), хочуть надати щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, - повідомляє "ЗіБ".

Відповідну пропозицію містить проект Закону від 15.01.2016 №3775 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей", автором якого являється народний депутат Юрій Бублик.

Згідно законопроекту, за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Відпустка надається понад щорічні відпустки, передбачені статтями 75 і 76 Кодексу законів про працю України, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному статтею 80 КЗпП.

Зазначена відпустка може бути поділена за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд та використана одночасно чи в різні строки.

Зауважимо, що наразі право на оплачувану соціальну відпустку мають лише жінки, а також чоловіки, які виховують дитину без матері.  Законопроектом ж пропонується прибрати дискримінаційний бар'єр між чоловіками та жінками та встановити норми, які будуть стосуватися відпустки не тільки жінок, а працівників у цілому, якої статі вони б не були.

На думку автора законодавчої ініціативи, прийняття даного проекту сприятиме реалізації батьками своїх обов’язків щодо виховання дітей, піклування про їх здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, а також забезпечить рівність прав матері та батька.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»