• Посилання скопійовано

Виплата лікарняних після звільнення

Працівника звільнено 09.01.2016 р. за угодою сторін. Пізніше ним було надано листок непрацездатності, згідно з яким він хворів з 08.01.2016 р. по 19.01.2016 р. Розглянемо, який порядок оплати лікарняних

Виплата лікарняних після звільнення

Відповідно до ст. 22 Закону про соціальне страхування оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Так, Порядком № 440 визначено, що оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

При цьому зазначений Порядок не містить положення щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця в разі звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, що фінансується за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, виплачується починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Враховуючи вищевикладене, якщо працівник хворів з 08.01.2016 р. по 19.01.2016 р., а 09.01.2016 р. його було звільнено, то роботодавець має нарахувати та виплатити допомогу за власний рахунок за два дні хвороби, а саме за 08.01.2016 р. та 09.01.2016 р. — дні, коли особа ще перебувала у трудових відносинах. За три дні хвороби, тобто з 10.01.2016 р. по 12.01.2016 р. (з третього по п’ятий день хвороби) — дні, коли особа вже не перебувала у трудових відносинах, ні роботодавець, ні Фонд допомогу по тимчасовій непрацездатності не виплачують.

За дні хвороби з 13.01.2016 р. по 19.01.2016 р. (з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності) лікарняні фінансуються Фондом на підставі поданої роботодавцем заяви-розрахунку.

Відповідно до ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів Фонду, не належить до коштів підприємства (зобов’язань підприємства перед працівником). Тому надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду працівникові після звільнення не порушує норми ст. 116 КЗпП.

ВАЖЛИВО! У разі коли працівник звільнений у період перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, за рахунок коштів роботодавця оплачуються ті дні тимчасової непрацездатності, які припадають на період перебування у трудових відносинах.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»