• Посилання скопійовано

Несвоєчасна реєстрація податкових накладних не є порушенням порядку ведення податкового обліку

Податківці розглянули питання щодо адміністративної відповідальності за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН

Несвоєчасна реєстрація податкових накладних не є порушенням порядку ведення податкового обліку

У листі від 21.01.2016 р. №1534/10/28-10-06-11 податківці нагадують, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до них у ЄРПН здійснюється не пізніше 15-ти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Порушення платником податку встановленого терміну реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування передбачає фінансову відповідальність у вигляді накладення штрафів, встановлених пунктами 120-1.1 та 120-1.2 -ПКУ.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН та/або порушення порядку заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Окрім того, платники податку зобов’язані вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів.

Відповідно до статті 163-1 КУпАП відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами порядку його ведення, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі 5-10 н.м.д.г. (за повторне порушення - 10-15 н.м.д.г.)

Однак оскільки відсутність факту реєстрації податкової накладної в ЄРПН за умови відображення сум ПДВ за такою податкової накладною у податкових зобов’язаннях (розділ І податкової декларації з ПДВ) звітного податкового періоду не впливає на декларування платниками податку ПЗ з ПДВ за відповідний звітний період, то порушення строку реєстрації податкових накладних в ЄРПН не буде порушенням порядку ведення податкового обліку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»