• Посилання скопійовано

Транспортний податок - рік 2016

В Україні транспортний податок діє уже другий рік і досі викликає чимало критики. У держбюджеті на 2016 рік щодо транспортного податку було внесено зміни. Що саме змінилося, розглянемо у статті

Транспортний податок - рік 2016

В Україні транспортний податок діє уже другий рік. Минулого року об’єктом оподаткування були автомобілі, вік яких не перевищував 5 років, а об’єм циліндрів двигуна становив більше 3 л. За кожен такий автомобіль власник повинен був платити по 25 тис. грн. на рік. Такий податок викликав багато критики. Так, наприклад, сплатити його потрібно було за автомобіль Toyota Camry із двигуном об’ємом 3,5 л. При цьому не оподатковувалися багато моделей автомобілів Mercedes-Benz, Audi, Porsche, Lexus, оскільки на багатьох з них встановлювалися двигуни з об’ємом менше 3 л. 

Протягом 2015 р. у Верховній Раді України було зареєстровано кілька законопроектів щодо транспортного податку, однак змін так і не відбулося. Натомість автовласники почали звертатися до суду щодо скасування податкового повідомлення про необхідність сплати такого податку і суди задовольняли такі вимоги.

Довідково: За 10 міс. 2015 р. власники транспортних засобів сплатили до бюджету 392 млн грн податку. За рахунок цього подату до держбюджету в 2016 р. планують отримати 3,4 млрд грн.

Транспортний податок - рік 2016

У держбюджеті на нинішній рік щодо транспортного податку було внесено зміни. На сьогодні оподатковуються автомобілі, вік яких не перевищує 5 років, а вартість — більша 750 мінімальних заробітних плат, встановлених на початку року.

Зауважимо, що середньоринкова вартість визначається Мінекономрозвитку України за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки перемикання передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства.

Платниками транспортного податку, як і торік, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. Ставка не змінилася — 25 000 грн. на рік за кожен автомобіль.

Законом передбачено, що податкові повідомлення-рішення про необхідність сплати транспортного податку повинні надсилатися автовласнику контролюючим органом до 1 липня.

Відомості, необхідні для розрахунку податку, контролюючі органи отримують від органів МВС України.

Експерти одразу ж піддали сумніву можливість реально встановити розмір податку. З їх слів, органи МВС України не можуть вказати відомості про тип коробки передач в автомобілі, а також про фактичний пробіг автомобіля — вони не зазначені в реєстраційних документах автомобіля. Також при визначенні вартості авто не враховуються такі показники, як внутрішнє оздоблення автомобіля (матеріал сидінь, аудіосистема тощо).

До того ж експерти вказують, що, на жаль, вартість транспортного засобу прямо залежить від курсу української гривні відповідно до іноземної валюти. Вони вважають, що при сьогоднішній ситуації із знеціненням національної валюти, завтра транспортний податок сплачуватимуть власники таких «розкішних» автомобілів, як Honda, Kia, Nissan, Toyota, Skoda, Hyundai тощо.

Податковий кодекс передбачає...

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування, документів, що впливають на середньоринкову вартість легкового автомобіля), контролюючий орган здійснює перерахунок суми транспортного податку і вручає нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Тобто автовласникам надається можливість довести, що, наприклад, вартість автомобіля не перевищує критичної для цього податку суми. У такому випадку це дасть змогу не сплачувати транспортний податок.

Що показав 2015 рік?

Тим часом юристи оскаржують транспортний податок у судах різних інстанцій. На їх думку, приймаючи цей податок, народні обранці (свідомо чи ні) залишили можливість автовласникам його не сплачувати.

Адвокат Юлія Яроцька вважає, що поява оскаржень транспортного податку була питанням часу, оскільки депутати спочатку порушили принцип стабільності податкового законодавства, який свідчить, що зміни в будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду. А отже, наприклад, умови нарахування транспортного податку, прийняті наприкінці 2014 р., мали набрати чинності з січня 2016 р.

Зі слів юриста Андрія Фомічова, спробувати оскаржити нарахування такого податку може кожен платник податків, який отримав повідомлення-рішення.

«Причому навіть у разі якщо він його вже сплатив. Термін на таке оскарження становить 1095 днів (три роки) з моменту проведення оплати або отримання повідомлення-рішення. Право на письмове звернення до податкової щодо повернення грошей передбачено Податковим кодексом. У разі відмови чи незгоди виконати умови повідомлення-рішення, можна звернутися до суду», — зазначає Андрій Фомічов.

У грудні 2015 р. одразу кілька судів задовольнили позови автовласників, які вважали, що транспортний податок у розмірі 25 000 грн незаконний і підстави для цього були, стверджують експерти.

Однак, як з’ясувалось, автовласники не завжди виграють подібні справи.

Так, Київський апеляційний адміністративний суд 13.12.2015 р. не задовольнив апеляційну скаргу автовласника, зазначивши, що доводи платника податків про неконституційність вищезазначеного закону є безпідставними, оскільки не було рішення Конституційного суду про неконституційність закону, яким було введено транспортний податок.

Юристи рекомендують не відкладати оскарження транспортного податку, адже податківці можуть накласти арешт на все майно платника податків. При цьому платники мають усвідомлювати, що позитивний результат у суперечці за транспортний податок не гарантовано.

Також експерти припускають, що цей податок взагалі видасться збитковим для держави. Витрати на його адміністрування (ведення справ, стягнення, перевірка даних транспортних засобів, надсилання повідомлень тощо) можуть перевищити реально стягнуту суму.

Довідково: Фізичні особи — платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

**********

Нагадаємо, що вартість авто для цілей сплати транспортного податку можна порахувати на сайті Мінекономрозвитку. Докладніше >>>

Усі новини на тему >>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»