• Посилання скопійовано

Списання дебіторської та кредиторської заборгованостей: що з ПДВ?

Регіональні податківці розглянули питання щодо обкладення ПДВ операцій зі списання дебіторської та кредиторської заборгованостей

Списання дебіторської та кредиторської заборгованостей: що з ПДВ?

ДФС у м. Києві у листі від 24.06.2016 р. №14402/10/26-15-11-01-18 повідомила, що ст. 192 ПКУ не передбачено підстав для коригування ПДВ за операціями зі списання заборгованостей та чинною формою декларації з ПДВ, затвердженою наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21, також не передбачено окремого рядка для відображення коригування ПДВ за такими операціями.

З метою виключення зі складу податкового кредиту суми ПДВ, яка визначена за операціями зі списання дебіторської, кредиторської заборгованостей, ДФС повідомляє про можливість подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ того періоду, в якому виникла така заборгованість. Про це податківці говорили також у листі від 17.09.2015 р. №3045/10/20-40-15-01-15Докладніше >>

Крім того, податківці зазначають, що товари/послуги на дату списання боргу набувають статусу безоплатно наданих. При цьому коригування податкових зобов'язань продавця не відбувається, оскільки операції з безоплатного постачання товарів/послуг належать до операцій з постачання товарів/послуг та є об'єктом оподаткування.

Разом з тим платник податку — покупець повинен відкоригувати податковий кредит, оскільки оплата за поставлені товари/ послуги так і не відбувається.

При цьому таке коригування відбувається на дату списання боргу та здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

Детальніше про механізм списання кредиторської заборгованості читайте  у новині>>

Отже, при списанні кредиторської заборгованості за отримані товари, на думку податківців, можна говорити про безоплатну поставку. На нашу думку, нараховувати компенсаційні ПЗ з ПДВ тут не слід (не діє жодна із підстав, перелічених в п. 198.5 ПКУ). Але й в ЗІР (підкатегорія 101.07) податківці наголошують  “…платник податку – покупець повинен відкоригувати податковий кредит, оскільки оплата за поставлені товари/ послуги так і не відбувається. При цьому таке коригування відбувається на дату списання боргу та здійснюється на підставі бухгалтерської довідки”. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»