• Посилання скопійовано

Оприлюднення фінзвітності-2019 відкладається: новий Закон №540

Введення карантину коригує граничні строки оприлюднення річної звітності – як фінансової, так й іншої, встановленої спеціальним законодавством. Докладніше про це далі

Оприлюднення фінзвітності-2019 відкладається: новий Закон №540

Нагадаємо, що 1 квітня Президент В. Зеленський підписав Закон від 30.03.2020 р. №540-IX (раніше законопроект №3275) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Сьогодні, 2 квітня, він опублікований в «Голосі України» №62(7319) і набрав чинності (з дня опублікування).

 

Гранична дата оприлюднення фінансової звітності переноситься

Про те, хто має оприлюднити фінансову звітність за 2019 рік (разом із аудиторським висновком), ми писали тут.

Тому зараз нагадаємо базові строки такого оприлюднення

 

Категорія підприємств Граничний строк оприлюднення Що оприлюднити Де оприлюднити
Підприємства, що становлять суспільний інтерес1 (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів) Не пізніше ніж 30 квітня року, що настає за звітним періодом Фінзвітність у повному обсязі +
аудиторський висновок
На власній веб-сторінці та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством
Публічні акціонерні товариства
Суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку
Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях2
Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів* Не пізніше ніж 1 червня року, що настає за звітним періодом На своїй веб-сторінці
Середні підприємства*
Інші фінансові установи, що належать до малих і мікропідприємств

 

Законом №540 вносяться зміни у Розділ V «Прикінцеві положення» Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

За ними особи, відповідальні за своєчасне та у повному обсязі подання та оприлюднення фінансової звітності, визначені ст. 11 Закону про бухоблік, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом з аудиторським звітом.

Але штрафів можна уникнути лише, якщо така звітність буде оприлюднена:

  • або у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19, 
  • або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року. 

Тобто що ми маємо? 

Зазначені вище у таблиці юрособи (крім емітентів цінних паперів) мають оприлюднити фінансову звітність до 30 квітня, як це і планувалось. Але в них з’явилась можливість зробити це (без штрафів!) і пізніше.

Наприклад, якщо карантин закінчиться 24 квітня, то оприлюднити фінзвітність можна буде до 23 липня (включно) – правило 90 днів. Якщо ж карантин триватиме, наприклад, до жовтня, то оприлюднити фінзвітність треба буде до 31 грудня (включно) – тут правило 90 днів не працює.  

Для підприємств, які є емітентами цінних паперів, оприлюднити фінансову звітність можна протягом строку, встановленого пунктом 7 Розділу VII «Прикінцеві положення» Закону «Про цінні папери та фондовий ринок», але не пізніше 31 грудня 2020 року.

Зверніть увагу! Згаданий пункт 7 є новим і він теж вноситься Законом №540. Цей пункт говорить наступне.

Тимчасово, у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), положення статті 40 цього Закону щодо строків розкриття річної інформації про емітента за 2019 рік не застосовуються у 2020 році.

Така річна інформація може бути розкрита емітентами цінних паперів до 30 квітня 2020 року, а після зазначеної дати розкривається протягом 5 робочих днів після:

Отже, для емітентів цінних паперів оприлюднення фінзвітності залежить не від закінчення карантину, а від того, коли будуть проведені загальні збори. Зазначені строки проведення зборів  теж переносяться (а пункти законів, які ми зазначаємо, теж нові, про що далі). Та в будь-якому випадку зробити це треба до 31.12.2020 р. (включно).

 

Строки розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування за 2019 рік

Щодо цього зміни вносяться в Розділ IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про інститути спільного інвестування».

Згідно з ними  тимчасово, у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), положення статті 75 цього Закону щодо строків розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування за 2019 рік не застосовуються у 2020 році.

Такий річний звіт може бути розкритий компанією з управління активами до 1 квітня 2020 року, а після зазначеної дати розкривається протягом 5 робочих днів після:

  • проведення загальних зборів корпоративного фонду в порядку, встановленому пунктом 16 цього Розділу;
  • прийняття уповноваженим органом компанії з управління активами пайового фонду рішення про затвердження річного звіту фонду в порядку, визначеному законодавством та регламентом такого фонду.

 

Строки загальних зборів теж перенесено

Закон №540 вносить тимчасові зміни, пов’язані з карантином, щодо проведення загальних зборів засновників/учасників/акціонерів в:

 

Категорія підприємств Граничний строк проведення Що проводиться? На коли переноситься?
Акціонерні товариства не пізніше 30 квітня наступного за звітним року Річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 фінансового року Провести збори можна і під час карантину. Але обов’язково це слід зробити у строк не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину (зокрема, дистанційно*). 
Інститути спільного інвестування не пізніше 30 квітня року, що настає за звітним Річні загальні збори корпоративного фонду за результатами 2019 фінансового року
Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю протягом шести місяців наступного за звітним року Річні загальні збори учасників за результатами 2019 фінансового року
Кредитні спілки у строки, передбачені статутом кредитної спілки, але не рідше ніж один раз на рік Загальні збори членів кредитних спілок  за результатами 2019 фінансового року

 

* Зверніть увагу! Порядок дистанційного проведення загальних зборів для кожної зазначеної категорії юросіб має бути розроблено та затверджено відповідним контролюючим органом: 

– Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг для кредитних спілок;

– Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку для ТОВ та ТДВ, які є емітентами цінних паперів, інститутів спільного інвестування та акціонерних товариств.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»