• Посилання скопійовано

За яких умов «єдинник» може надавати поворотну фіндопомогу?

Податківці розповіли, за яких умов платник єдиного податку може надавати поворотну фінансову допомогу

За яких умов «єдинник» може надавати поворотну фіндопомогу?

Коментар до ІПК від 28.02.2019 р. №806/10/ІПК/14-29-12-03-22

Згідно з пп. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

 

Обмеження для платників ЄП

Згідно з абз. 6 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку ІІІ групи суб’єкти господарювання (юридичні особи), які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом  «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПКУ.

Отже, умовою, за якою суб’єкт господарювання не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обрані цим суб’єктом види діяльності зазначені у пп. 291.5.1 ПКУ.

При цьому більшість «єдинників» вважає, що достатньо не вимагати від того, кому фіндопомога надається, плати за користування грошима (процентів тощо). Тобто надання ПФД із процентами – це фінпослуга, а як безпроцентно, то проблем немає.

Та не все так просто. Адже поруч із цим «єдинника» можуть звинуватити у здійсненні діяльності у сфері фінансового посередництва. А тут вже, на думку податківців, не важливо - платять за користування грошима чи ні.

 

Що таке фінансове посередництво?

Відповідно до абз. 3 ст. 333 ГКУ, фінансове посередництво – це діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством.

Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями. Однак миколаївські податківці дійшли висновку, що одноразове надання поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва.

А ось діяльність з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам (фізичним особам – підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, за умови здійснення якої підприємство не має права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Щоправда, податківці в ІПК не уточнюють, що саме вважати за постійну основу і одноразове надання (раз на місяць, на рік чи за весь період існування підприємства)

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»