• Посилання скопійовано

Нюанси залізничного оподаткування

Щодо складання податкової звітності з податку на прибуток управлінням залізниці, яке отримує прибуток від основної діяльності залізничного транспорту, та підприємствами залізничного транспорту і їхніми структурними підрозділами, які отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту

Статтею 133 розділу ІІІ «Податок на прибуток» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс), визначено, що платниками податку з числа резидентів є, зокрема:

— управління залізниці, яке отримує прибуток від основної діяльності залізничного транспорту. Перелік робіт та послуг, що належать до основної діяльності залізничного транспорту, визначається Кабінетом Міністрів України. Доходи залізниць, отримані від основної діяльності залізничного транспорту, визначаються в межах надходжень доходу, перерозподіленого між залізницями у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України;

— підприємства залізничного транспорту та їхні структурні підрозділи, які отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту.

Зазначимо, що Кодексом не передбачено подання спільної (зведеної) декларації з податку на прибуток управління залізниці і підприємств залізничного транспорту та їхніх структурних підрозділів.

У зв’язку з цим управління залізниці подає податкову декларацію з податку на прибуток за основною діяльністю та підприємства залізничного транспорту і їхні структурні підрозділи подають податкову декларацію з податку на прибуток за неосновною діяльністю.

Щодо нарахування амортизаційних відрахувань та витрат на поліпшення основних засобів у розмірі 10% сукупної балансової вартості основних засобів слід звернути увагу на таке.

Пунктом 14.1.3 статті 14 Кодексу встановлено, що амортизація — систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

При цьому Кодексом не передбачено особливостей з питання розподілу суми нарахування амортизаційних відрахувань та суми витрат на поліпшення основних засобів у розрізі підприємств Укрзалізниці та їхніх відокремлених підрозділів, які не мають статусу юридичної особи, в разі використання такими суб’єктами основних засобів в основній та неосновній діяльності.

Відповідно до підпункту 133.1.2 пункту 133.1 статті 133 Податкового кодексу України Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2011 р. №316 (далі —Постанова) затверджено Перелік робіт і послуг, що належать до основної діяльності залізничного транспорту та Порядок перерозподілу надходжень доходу від основної діяльності залізничного транспорту.

Так, згідно з цією постановою, поточне утримання, профілактичний огляд, діагностування, обслуговування та ремонт, удосконалення основних засобів та інвентарю належить до робіт і послуг, що належать до основної діяльності залізничного транспорту. Зважаючи на викладене, вважаємо, що для обчислення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за основними засобами, які використовуються в основній та неосновній діяльності, нарахування амортизації та понесення витрат на поліпшення основних засобів у розмірі 10% сукупної балансової вартості таких основних засобів залізничного транспорту мають бути враховані лише управлінням залізниці, яке подає податкову декларацію з податку на прибуток за основною діяльністю.

При цьому підприємствами залізничного транспорту та їхніми структурними підрозділами, які отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту та подають податкову декларацію з податку на прибуток за неосновною діяльністю, при визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток враховуються суми нарахованої амортизації та витрати на поліпшення основних засобів у розмірі 10% сукупної балансової вартості основних засобів залізничного транспорту, які використовуються лише у неосновній діяльності.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»