• Посилання скопійовано

НБУ погодився з УКБС щодо необхідності збереження банківської таємниці

Національний банк України визначив Порядок обробки банками персональних даних, які належать до банківської таємниці (Постанова НБУ від 11.07.2012 г. №292)

Про необхідність якнайшвидшого визначення регулятором механізмів застосування банками Закону України «Про захист персональних даних» Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) зазначала від початку 2011 року, коли цей Закон набрав чинності. Адже відсутність нормативного регулювання створювала додаткові ризики для діяльності банківських установ.
Зокрема, експерти УКБС, залучені до опрацювання проекту Порядку, зазначали, що Закон України «Про захист персональних даних» надав державним органам право на безоплатний і безперешкодний доступ до персональних даних. А уповноважений державний орган з питань захисту персональних даних отримав право доступу до інформації, пов’язаної з обробкою персональних даних, та до приміщень, де здійснюється їх обробка. Таким чином, було створено передумови для розголошення банківської таємниці.
НБУ врахував аргументи УКБС та у Порядку чітко визначив, що банки розкривають інформацію, яка містить банківську таємницю, тільки за рішенням суду та в обсязі, визначеному цим рішенням.
Крім того, враховано пропозицію УКБС щодо необхідності закріплення у Порядку винятків щодо тих персональних даних клієнтів, які банки зобов’язані обробляти відповідно до вимог інших законів України (зокрема, законів «Про банки і банківську діяльність», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму» тощо).
Це питання також врегульовано у Порядку, яким визначено, що не вимагається згода клієнта на обробку персональних даних, що проводиться банком в обов’язковому порядку на виконання вимог законодавства України.
«Враховуючи, що Закон про захист персональних даних є досить загальним документом, який не враховує всієї специфіки банківської діяльності, прийняття Нацбанком вказаного Порядку має важливе системне значення, — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Нормативне врегулювання питання дозволить мінімізувати ризики довільного тлумачення норм законодавства та застосування до банків санкцій, а також спростить умови здійснення банківських операцій».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»