• Посилання скопійовано

Де українці зберігають свої заощадження: дані від НБУ

Станом на 1 лютого 2024 року у 63 банках зберігалося 1 трлн 55 млрд гривень коштів фізичних осіб (з яких кошти до запитання - 665,6 млрд гривень). Про це - докладніше далі

Де українці зберігають свої заощадження: дані від НБУ

Станом на 1 лютого 2024 року у 63 банках зберігалося 1 трлн 55 млрд гривень коштів фізичних осіб (з яких кошти до запитання – 665,6 млрд гривень).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Національного банку України (НБУ).

За місяць обсяг скоротився на 28,9 млрд гривень за рахунок скорочення на вимогу, а обсяг термінових депозитів залишився на колишньому рівні. Незначне сезонне скорочення спричинене тим, що громадяни у січні витрачають гроші, отримані у грудні у вигляді премій та інших виплат.

Найбільше вкладів у державному ПриватБанку – 378,2 млрд гривень.

За даними НБУ, на другому місці державний Ощадбанк – 184,3 млрд гривень на третьому приватний Універсал Банк – 62,9 млрд гривень.

Далі йдуть банк іноземної банківської групи Райффайзен Банк – 58,6 млрд гривень, націоналізований Сенс Банк (раніше – Альфа-Банк) – 46,6 млрд гривень та приватний ПУМБ – 46,1 млрд гривень.

 

Обговорення «відтоку» вкладів

Нагадаємо, у лютому голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що вклади громадян у гривні нібито скоротилися за січень на 51,3 млрд гривень.

На думку Гетманцева, до такого скорочення могло призвести «певний негативний ефект», який пов'язаний із нормами законопроєкту про мобілізацію.

Проте заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай заявила, що незначний відтік вкладів не є наслідком можливих законодавчих змін, а традиційним сезонним явищем, характерним для цього періоду та в попередні роки.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»