• Посилання скопійовано

Голова НБУ анонсував новий пакет скасування валютних обмежень

Національний банк України після скасування валютних обмежень для бізнесу готує наступні пакети валютної лібералізації. Але жодних термінів для цього не встановлює

Голова НБУ анонсував новий пакет скасування валютних обмежень

Національний банк України після скасування валютних обмежень для бізнесу готує наступні пакети валютної лібералізації. Але жодних термінів для цього не встановлює.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв’ю в ефірі телемарафону.

«Так, буде ще один пакет, і ви знаєте, буде не один пакет», – сказав він.

Пишний нагадав, що до повномасштабного вторгнення в Україні фактично існував вільний обіг капіталу, але були запроваджені валютні обмеження.

«Захист був побудований саме на цій 18-й постанові, яка передбачала відповідні валютні обмеження. 70 навіть більше разів Національний банк точково вносив якісь зміни, так чи інакше, крок за кроком потроху надаючи можливість здійснювати ті чи інші операції, реагуючи на які системні запити, бачачи якісь вікна можливостей», – сказав він.

На початку минулого року в НБУ зрозуміли в рамках комунікації з МВФ, що потрібно підійти до цього процесу системно, і було розроблено стратегію валютної лібералізації, яка передбачила три етапи, – повідомив Пишний.

За його словами, НБУ працює над валютною лібералізацію виходячи з концепції передумов, а не календарного графіка.

«Простіше кажучи, я не буду вам говорити, коли саме буде наступний пакет, але він буде тоді, коли НБУ побачить і засвідчить, що всі передумови для безпечного розширення можливостей руху капіталу склались», – сказав він.

Пишний повідомив, що НБУ повинен переконатися, що може ефективно і якісно управляти ризиками.

«Ми не беремо жодних зобов'язань щодо строків його проведення, але зробимо це саме тоді, коли якнайкраще буде для української економіки і якнайбезпечніше для макрофінансової стабільності», – сказав він.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»