• Посилання скопійовано

Індексація пенсій у березні 2024: який розмір заплановано?

За даними Мінсоцполітики, остаточний розмір індексації пенсій буде визначено наприкінці цього місяця. За попередніми даними, він становитиме 13%

Індексація пенсій у березні 2024: який розмір заплановано?

«Судово-юридична газета» з посиланням на портал «На пенсії» розповідає, що в Україні у березні планується проведення індексації пенсій. Очікується, що пенсії стануть більшими на 13%. Однак далеко не всі пенсіонери отримають збільшені виплати.

За даними Мінсоцполітики, остаточний розмір індексації пенсій буде визначено наприкінці цього місяця. За попередніми даними, він становитиме 13%. Відповідно, розрахункові пенсії без надбавок і доплат стануть більшими на 13%.

Підраховано, що для того щоб пенсія зросла на 1 000 гривень індексації, вона має становити приблизно 8 000 грн. Відомо, що далеко не всі українці отримують таку пенсію, отже, і збільшення пенсії на таку суму чекає далеко не на всіх.

Для кого з пенсіонерів індексація пройде непомічено:

Є кілька категорій пенсіонерів, виплати яких не підлягають очікуваній індексації в березні. Індексацію відчують ті, хто:

  • вийшов на пенсію менше 3 років тому;
  • отримує високі пенсії;
  • отримує розрахункову пенсію, яка нижча за мінімальну.

Щодо останнього пункту, то йдеться про пенсійні виплати, які не досягали розміру мінімальної пенсії. Згідно з українським законодавством громадянам не можуть платити пенсію, нижчу за мінімальне значення. У таких випадках пенсіонерам призначають доплати, щоб збільшити розмір пенсії до мінімального значення.

Виплати таких пенсіонерів будуть проіндексовані, але індексація просто замістить доплату до мінімальної пенсії, яку виплачує держава. Тому фактично розмір таких пенсій після індексації не стане більшим.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»