• Посилання скопійовано

З 2025 року допомогу при народженні дитини пропонують прив’язати до прожиткового мінімуму

Розмір допомоги при народженні дитини не збільшувався вже 10 років. А оскільки це один зі стимулів, що впливає на демографічну ситуацію, підходи до таких виплат пропонують переглянути. Відповідний законопроєкт №11072 зареєстровано у ВРУ

З 2025 року допомогу при народженні дитини пропонують прив’язати до прожиткового мінімуму

11 березня 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №11072 "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) дитини та встановлення державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку". Його автором є О. Саладуха, Д. Разумков, С. Кузьміних та ще зо два десятки нардепів.

 

Чому виникла ця ініціатива?

Як зазначили у команді Д. Разумкова, розмір виплати допомоги при народженні дитини не збільшувався вже 10 років, хоча за цей час відбулася колосальна інфляція! А оскільки це один зі стимулів, що впливає на демографічну ситуацію, підходи до таких виплат необхідно переглянути. 

Згідно з пояснювальною запискою, протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Так, за інформацією МОЗ, у комунальних, приватних та відомчих закладах охорони здоров’я народилось у 2020 році - 289 699 дітей, у 2021 році - 260 502 дитини, а в 2022 році - 199 619 дітей (найнижчий показник за останні роки). Першу дитину в 2020 році народили 118,3 тис. матерів, а в 2023 році – лише 13,3 тис. Тобто тут провал ще масштабніший – на 90%! 

"Ми втрачаємо дітей через злочини російських варварів та вбивць. За час повномасштабної війни постраждало  4,1 тис. дітей. З них 468 загинули, а 2,3 тис. зникли безвісти. І це не просто суха статистика. За кожною цифрою трагедія, втрата, яку нічим не компенсуєш",  - зазначила О. Саладуха.

 

Що пропонується?

Нагадаємо, що на сьогодні розмір державної допомоги при народженні (усиновленні) дитини встановлено в сумі 41 280 гривень незалежно від кількості народжених дітей у сім’ї. Одноразово виплачується 10 320 гривень, решта суми — протягом наступних 36 місяців рівними частинами – щомісяця по 860 гривень.

Цей розмір не переглядався з 01.07.2014 (відносно долара США ця сума зменшилася майже удвічі з 2014 року). 

З огляду на вищезазначене, законопроєктом №11072 пропонується допомогу при народженні дитини нараховувати виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на день народження дитини. А саме у сумі:

  • кратній 150 розмірам прожиткового мінімуму, - на першу дитину;
  • кратній 100 розмірам прожиткового мінімуму, - на другу дитину;
  • кратній 50 розмірам прожиткового мінімуму, - на третю і кожну наступну дитину.

Виплату допомоги пропонують здійснювати одноразово у двадцятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решту суми допомоги на першу - третю і кожну наступну дитину виплачувати протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також встановлюється, що одноразова натуральна допомога "пакунок малюка" надається у строк, що не перевищує 30 календарних днів з дня народження дитини у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, законопроєктом врегульовується виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Так, право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку матиме особа (один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною. Допомога по догляду за дитиною, призначена опікуну, вважається власністю дитини.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачуватиметься щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною до дня досягнення дитиною вказаного віку включно. Усиновлювачам та опікунам допомога призначатиметься не раніше ніж з дня прийняття рішення про усиновлення або встановлення опіки.

Особам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, до їх працевлаштування допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначатиметься на підставі довідки ліквідаційної комісії.

Особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку пропонують призначати на підставі витягу з наказу (розпорядження) роботодавця про надання особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Особам, зареєстрованим у державній службі зайнятості як безробітні, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначатиметься  на підставі довідки державної служби зайнятості.

У разі працевлаштування або виходу на роботу матері дитини або особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною, до закінчення строку догляду у режимі повного робочого часу зазначена допомога виплачується особі, яка продовжує догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особі, яка фактично доглядає за дитиною, здійснюється за письмовою заявою цієї особи та на підставі довідки матері дитини про те, що виплату зазначеної допомоги їй припинено (із зазначенням дати).

Матерям, які мають дітей віком до трьох років і вийшли на роботу та працюють у режимі неповного робочого часу або вдома, що підтверджується довідкою з місця роботи, або одночасно продовжують навчання з відривом від виробництва, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років призначається (виплачується) в повному розмірі.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку пропонують надавати у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім'ї, по догляду за якими надається допомога.

У разі прийняття цей закон набере чинності  з 1 січня 2025 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»