• Посилання скопійовано

Для платників ЄП зменшено штрафи за порушення зберігання нехарчової продукції: прийнято закон

ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №5473-д. Як розповіла Н. Южаніна, платникам єдиного податку (фізичним та юридичним особам), розповсюджувачам нехарчової продукції удвічі зменшено штрафи за недодержання умов зберігання такої продукції

Для платників ЄП зменшено штрафи за порушення зберігання нехарчової продукції: прийнято закон

9 травня 2024 року ВРУ ухвалила в цілому законопроєкт №5473-д "Про внесення змін до Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання".

Нагадаємо, що метою цього законопроєкту було удосконалення законодавства у сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції, що забезпечить належний і ефективний контроль за якістю нехарчової продукції, а також захист суб’єктів господарювання від можливих корупційних ризиків під час здійснення перевірок.

Поки що остаточний текст закону не оприлюднений. Як розповіла Н. Южаніна, платникам єдиного податку (фізичним та юридичним особам), розповсюджувачам нехарчової продукції удвічі зменшено штрафи за недодержання умов зберігання такої продукції, внаслідок чого вона стала небезпечною. Відповідні норми містяться у прийнятому сьогодні ВРУ проєкті №5473-д.

Як зазначено у порівняльній таблиці до другого читання, до особи, яка ввела продукцію в обіг або відповідно до цього Закону №2735 вважається такою, що ввела продукцію в обіг, застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу в разі:

  • введення в обіг продукції, що становить серйозний ризик, - у розмірі 6000 н.м.д.г. (102 000 грн), а за повторне протягом періоду до трьох років (раніше від 1 до 3) вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф, - у розмірі 20000 н.м.д.г. (340 000 грн);

  • введення в обіг продукції, що не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 та частиною третьою статті 29 цього Закону), - у розмірі від 2000 до 3000 н.м.д.г. (34000 - 51000 грн, наразі 3000 н.м.д.г.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн, за чинною редакцією Закону наразі 6000 н.м.д.г.)

До розповсюджувача - юридичної особи або фізичної особи - підприємця, які обрали спрощену систему оподаткування, застосовуватимуться адміністративногосподарські санкції у вигляді штрафу в разі недодержання умов зберігання продукції, яка ним розповсюджується, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, у розмірі 1000 н.м.д.г. (17000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн).

Штрафи для виробників та імпортерів нехарчової продукції не зазнали змін.

До того ж на вимогу органу ринкового нагляду таку небезпечну продукцію тепер можна буде знищити або привести в інший спосіб до стану, що виключає її використання (цього раніше не було).

Крім того, суб'єктам господарювання надали право фіксувати процес планових та позапланових перевірок органів ринкового нагляду за допомогою аудіо-, фото- та відеотехніки.

Проте, як зауважила Н. Южаніна, без ложки дьогтю не обійшлося: у кінцевому варіанті проєкту враховано поправку №57, яка надає великі дискреційні повноваження органам ринкового нагляду при застосуванні штрафів, на кшталт визначення характеру та причин порушення, ступеню ВИНИ особи та масштабу негативних наслідків.

Очікується, що цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»