• Посилання скопійовано

Товарний чек може підтверджувати виконання робіт

На практиці допустима ситуація, коли товарний чек надається за надані послуги і навіть виконані роботи. Адже чинне законодавство заборони такому оформленню розрахунків не містить

Товарний чек може підтверджувати виконання робіт

Проблема оформлення розрахунків із фізособами, зокрема товарними чеками, не є новою. З одного боку, фізособа не зобов'язана вести бухгалтерський облік, а отже, складати первинні документи відповідно до чинного бухгалтерського законодавства. З іншого боку, фізособа-підприємець має надати покупцеві розрахунковий документ, якщо розрахунок за виконані роботи здійснювався готівкою. І, як роз'яснюють податківці, такий наданий підприємцем розрахунковий документ є підтвердженням понесених підприємством витрат, у т. ч. щодо робіт, за які розплатилися працівники підприємства під час відрядження (див., наприклад, лист ДПАУ від 07.09.2011 р. №10077/5/15-1216). Але на практиці під час перевірки податківці вимагають підтвердження витрат первинними, а не лише розрахунковими документами. Отже, радимо, крім товарного чека, отримати від підприємця й акт про виконані роботи. Одним із розрахункових документів, згідно зі ст. 2 Закону про РРО (1), є товарний чек. Але хоча ця норма і вимагає надавати розрахункові документи «встановленої форми і змісту», на сьогодні встановленої форми товарного чека як розрахункового документа немає.

Є згадка про нього у главі «Меблі» Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. №104: «П. 15. На відібрані споживачем меблі виписується товарний чек, де зазначаються номер або найменування торговельного підприємства, назва товару, перелік окремих виробів, які входять до складу набору (гарнітура), загальна кількість товарів у наборі (гарнітурі), забарвлення та малюнок оздоблювальних, облицювальних матеріалів, фурнітури тощо, артикул, ціна, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис».

Але зрозуміло, що застосування товарних чеків на практиці не обмежується торгівлею юросіб меблями, зазначеною у цьому документі. Отже, потрібні інші, більш загальні правила складання товарних чеків як розрахункових документів, а їх немає.

Наприклад, ДПАУ у листі від 30.12.2005 р. №13365/6/23-8019 (див. «ДК» №8/2006) роз'яснює: «Оформлення розрахункових операцій з використанням товарних чеків у випадках, передбачених Законом, є правомірним. Разом з тим... форма і зміст товарного чека на цей час законодавчо не визначені. Таким чином, суб'єкти господарювання можуть видавати товарні чеки довільної форми».

У цьому ж листі податківці дають власні рекомендації щодо оформлення цього документа. На думку податківців, товарний чек повинен мати реквізити, подібні до реквізитів касового (фіскального) чека (відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614):

— назва господарської одиниці;

— адреса господарської одиниці;

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ; перед номером друкуються великі літери «ПН»;

— для СГ, що не є платниками ПДВ, — ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер за ДРФО, перед яким друкуються великі літери «ІД»;

— якщо кількість придбаного товару (отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, — то кількість, вартість придбаного товару (отриманої послуги);

— вартість одиниці виміру товару (послуги);

— найменування товару (послуги);

— літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (послуги);

— позначення форми оплати (готівкою, карткою, у кредит, чеками тощо) та суму коштів за цією формою оплати;

— загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО»;

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі літери «ПДВ»;

— порядковий номер чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції;

— напис «ТОВАРНИЙ ЧЕК».

Наведені вище рекомендації податківців автор згадав не випадково. Хоча чинне законодавство не встановлює не лише форми товарного чека, але й чітких критеріїв, за що він може надаватися, на практиці бухгалтери мають сумніви при отриманні товарного чека як розрахункового документа за надані послуги. А чи можливо так оформлювати розрахунки взагалі? Адже з назви документа «товарний чек» можна дійти висновку, що за ним розрахувалися за товари.

Але зверніть увагу: касовий чек, реквізити якого рекомендують використовувати для оформлення товарного чека податківці, використовується для оформлення не лише розрахунків за товари, але й за послуги. Отже, на думку автора, на практиці допустима ситуація, коли товарний чек надається за надані послуги і навіть виконані роботи. Адже чинне законодавство заборони такому оформленню розрахунків не містить.

--1--

Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

-------

Ганна БИКОВА

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»