• Посилання скопійовано

З 1 квітня в Україні подорожчав алкоголь

Уряд підняв ціни на акцизи: на пиво — з 0,74 грн до 0,81 грн/л; вина кріплені та вермути — з 2,14 грн до 2,33 грн/л; шампанське — з 3,1 грн до 3,38 грн/л; сидр — з 0,42 грн до 0,46 грн/л; спирт етиловий, спиртові дистиляти, лікери та інші спиртовмісні напої — з 42,12 грн до 45,87 грн за літр у перерахунку на 100-процентний спирт.

Також, згідно з постановою Кабміну №957, встановлено нові мінімальні ціни: 0,5 літра горілки у оптово-відпускному продажу коштує 17,7 грн, у роздрібному — 26,1 грн. Шампанське в магазині можна буде придбати не менш ніж за 26 грн, а коньяк «три зірки» — за 33,08 грн.

Крім того, Мінфін виступив з ініціативою підняти мінімальну оптово-роздрібну ціну з 88,5 грн до 111,9 грн за літр 100-процентного спирту, а роздрібну з 130,5 грн до 165 грн. Таким чином, ціна півлітрової пляшки горілки на прилавку зросте до 33 грн.

Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський не приховує, що за рахунок подорожчання алкоголю уряд насамперед планує поповнити бюджет. Експерти вже назвали таку пропозицію необгрунтованою.

Виробники обурені тим, що такі зміни навіть не пройшли публічних обговорень. І кому, як не колишньому голові СБУ Хорошковському, відомо, що мільярди податків можна знайти тільки в чорному бізнесі! А на сьогоднішній день обсяг нелегальної продукції на ринку лікеро-горілчаних виробів і так вже сягнув 40%.

За оцінками фахівців, підняття цін при низькій купівельній спроможності може призвести до падіння легального виробництва на 15 — 20% і збільшення частки тіньового ринку.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»