• Посилання скопійовано

За якою датою відображають сплачені податки та ЄСВ в ІКП в Е-кабінеті?

Сплачені платниками суми податків, зборів, платежів та єдиного внеску відображаються в ІКП датою їх зарахування на бюджетні/небюджетні рахунки на підставі відповідної інформації Казначейства

За якою датою відображають сплачені податки та ЄСВ в ІКП в Е-кабінеті?

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що відповідно до ст. 43 Закону України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги» (із змінами та доповненнями) надавач платіжних послуг зобов’язаний прийняти до виконання надану ініціатором та оформлену належним чином платіжну інструкцію:

  • у той самий операційний день, якщо платіжна інструкція надійшла до нього протягом операційного часу;
  • не пізніше наступного операційного дня, якщо платіжна інструкція надійшла до нього після закінчення операційного часу.

Відповідно до Постанови Правління НБУ від 16.09.2021 №93 «Про запровадження міжнародного стандарту ISO20022 у платіжній інфраструктурі України» банки України та Казначейство з 01.04.2023 виконують міжбанківські платіжні операції через систему електронних платежів Національного банку України  нового покоління – СЕП-4.0, у якій забезпечено можливість цілодобового режиму роботи 24/7 без зупинення роботи СЕП із виконання міжбанківських платіжних операцій.

Відповідно до п. 5 Порядку взаємодії органів Державної казначейської служби України та органів Державної податкової служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями, затвердженого наказом Мінфіну від 18.07.2016 №621 (із змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 серпня 2016 р. за №1115/29245, Казначейство формує та передає до ДПС щодня в цілодобовому режимі інформацію про проведені транзакції з аналітичних рахунків за надходженнями та з аналітичних рахунків, на яких відображено інформацію про надходження у гривневому еквіваленті іноземної валюти, зарахованої на рахунки Казначейства, що відкриті в установах банків, в актуальному стані.

Відповідно до п. 1 розд. ІV Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.02.2016 №54 (із змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02 березня 2016 р. за №330/28460, Казначейство формує та передає до ДПС щодня в цілодобовому режимі інформацію про проведені транзакції з рахунків 3556 територіальних органів ДПС в актуальному стані.

Інформація про надходження податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  на бюджетні/небюджетні рахунки, отримана ДПС від Казначейства, відображається в інтегрованих картках платників, які з метою обліку нарахованих і сплачених, повернутих та відшкодованих сум платежів відкриваються та ведуться територіальними органами ДПС за кожним платником та кожним видом платежу згідно з Порядком ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.01.2021 №5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15 березня 2021 р. за №321/35943.

Відповідно до п. 2 підрозд. 2 розд. ІІІ Порядку №5 надходження таких платежів відображаються в ІКП датою зарахування на рахунки, відкриті в Казначействі.

Таким чином, сплачені платниками суми податків, зборів, платежів та єдиного внеску відображаються в ІКП датою їх зарахування на бюджетні/небюджетні рахунки на підставі відповідної інформації Казначейства.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»