• Посилання скопійовано

Підприємці, які не отримали доходу, мають право сплачувати ЄСВ

Якщо підприємець отримав навіть незначний дохід, ЄСВ доведеться заплатити не менше мінімального розміру

Підприємці, які не отримали доходу, мають право сплачувати ЄСВ

У Головне управління ДФС у Житомирській області часто звертаються підприємці із запитанням: чи дійсно вони повинні сплачувати єдиний соціальний внесок навіть за період, коли не отримували доходу від своєї діяльності.

Звертаємо увагу, в проекті до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», була наступна норма: підприємці, і на загальній системі і на єдиному податку, зобов’язані платити мінімальний ЄСВ навіть за місяці, в яких вони взагалі не отримували доходів.

В прийнятому Законі України №77-VII від 28.12.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» зазначено, що підприємці загальної системи оподаткування і «спрощенці» за бажанням, з метою збереження страхового стажу в році або окремому місяці року, де не було доходу (прибутку), можуть самостійно визначити базу нарахування єдиного внеску. У такому випадку ЄСВ не може бути менше за розмір мінімального страхового внеску і більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому такі фізичні особи-підприємці зобов’язані подавати звіт за себе незалежно від того, ведуть вони підприємницьку діяльність чи ні.

Якщо ж підприємець отримав навіть незначний дохід, ЄСВ доведеться заплатити не менше мінімального розміру.

Джерело: ДФС у Житомирській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»