• Посилання скопійовано

Створення е-системи eFood: що передбачає проєкт Держпродспоживслужби

Проєкт постанови про запуск eFood створює основу для переведення важливих державних послуг у цифрову форму. Йдеться про контроль у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів

Створення е-системи eFood: що передбачає проєкт Держпродспоживслужби

Держпродспоживслужба розповідає, що радник Голови Держпродспоживслужби, керівник Офісу цифровізації Соломія Старосольська та директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін зустрілися з Громадською радою при Держпродспоживслужбі. Темою розмови стало створення нової електронної системи у сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – eFood.

«У результаті впровадження eFood бізнес та громадяни зможуть швидше й простіше взаємодіяти з Держпродспоживслужбою, отримувати якісніші послуги та бути впевненими у прозорості процедур. Це крок до сучасної цифрової держави, де комфорт і безпека людей стають головним пріоритетом», – зазначила Соломія Старосольська.

Нині бізнес і громадяни стикаються з великою кількістю бюрократичних процедур, які фактично є міжнародною вимогою: реєстрація потужностей, отримання дозволів, подання звітів. Багато з цих процесів вимагають паперових документів, що забирає час і ресурси.

«Проєкт постанови про запуск eFood створює основу для переведення важливих державних послуг у цифрову форму. Йдеться про контроль у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів – процеси, які безпосередньо впливають на якість харчів і здоров’я людей. Реалізація цього рішення допоможе Україні виконати зобов’язання перед ЄС у межах Угоди про асоціацію. Водночас ініціатива є продовженням цифрової трансформації Держпродспоживслужби, спрямованої на спрощення процедур та підвищення прозорості для громадян і бізнесу», – підкреслив Ігор Лоцкін

Запуск системи eFood дозволить вирішити ці проблеми. Вона дасть можливість:

  • подавати документи та отримувати дозволи онлайн;
  • зменшити навантаження на бізнес і державних службовців;
  • уникати зайвої бюрократії та черг;
  • забезпечити прозорість та простежуваність усіх процедур;
  • підвищити рівень захисту даних.

Впровадження eFood відповідає європейським практикам і принципам Єдиного цифрового ринку ЄС. У країнах Євросоюзу активно працює ініціатива eGovernment, яка передбачає переведення державних послуг у цифрову форму для зручності громадян та бізнесу.

Для України цей крок має ще й стратегічне значення: він допомагає виконувати зобов’язання за Угодою про асоціацію з ЄС. Документ передбачає поступове наближення українського законодавства до європейського, у тому числі у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, безпечності харчових продуктів, здоров’я і благополуччя тварин та захисту рослин.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»