• Посилання скопійовано

Важлива новина: усе, що ми знаємо про заборону 1С в Україні (і не тільки про них)

Вчора був насичений і нервовий день – для редакції, розробників 1С і десятків (якщо не сотень) тисяч бухгалтерів. Ми зібрали усе, що нам відомо про про заборону 1С в Україні (і не тільки про них).

Важлива новина: усе, що ми знаємо про заборону 1С в Україні (і не тільки про них)

Вчора був насичений і нервовий день – для редакції, розробників 1С і десятків (якщо не сотень) тисяч бухгалтерів. Ми зібрали усе, що нам відомо про про заборону 1С в Україні (і не тільки про них).

 

Отже, що сталось?

Вчора було оприлюднено Указ Президента від 15.05.2017 р. №133/2017, яким було введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Згідно з Указом, санкції будуть застосовані до 468 юридичних та 1228 фізичних осіб. Ознайомитися з повним списком осіб, що підпали під санкції, можна тут:

Санкції в тому числі передбачають блокування доступу до соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники", сервісів "Яндексу", антивірусів "Лабаторія Касперського" і "Доктор Веб" тощо. А ще економічні санкції, запроваджені Президентом, поширюються на компанію-постачальника ERP-систем ТОВ "1С" та інших постачальників ERP-систем: ЗАТ "Галактика Центр" і ТОВ "Корпорація "Парус". Крім цього, до списку потрапили інші компанії-розробники програмного забезпечення: "ABBYY" і ТОВ "Абі Україна ЛТД".

Докладніше про усе це (із описом ситуації та коментарями зацікавлених осіб) ми писали тут.

Зверніть увагу! Сьогодні, 17 травня, Указ опубліковано в "Урядовому кур'єрі" і набрав чинності.

 

Чи є це забороною на використання 1С в Україні?

Ні. Серед компаній, що потрапили до списку санкцій, виявилися компанії «Скайлайн Софтвер» і «Еврософтпром». Перша займається координацією роботи мережі компаній, які поширюють 1С в Україні за франшизою, друга є власником авторських прав на програму «1С: Підприємство».

Санкції передбачають для цих компаній блокування активів: тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Жоден з франчайзі, які фактично обслуговують продукт (а їх близько 500) до списку не потрапив.

 

Кого стосується ця ситуація?

На даний момент в Україні загальна кількість користувачів системи 1С оцінюється в 350-500 тисяч компаній. Така розбіжність в оцінках пов'язано з тим, що значна частина цього ринку (30-60%) – неліцензійна продукція. Підприємств-франчайзі – близько 500; у них, за оцінкою Вадима Мазура, директора ТОВ «Скайлайн Софтвер», працює понад 11 тис працівників і ще 150-200 тисяч спеціалістів обслуговують програму. Плюс величезна кількість бухгалтерів.

Проте сам Указ Президента України №133/2017 с̲т̲о̲с̲у̲є̲т̲ь̲с̲я̲ ̲т̲і̲л̲ь̲к̲и̲ ̲о̲к̲р̲е̲м̲и̲х̲ ̲ю̲р̲и̲д̲и̲ч̲н̲и̲х̲ ̲о̲с̲і̲б̲.̲

 

Яка офіційна позиція 1С?

Вона була викладена вчора у офіційному повідомленні на сайті компанії 1c.ua:

«Програма 1С:Підприємство повністю працездатна, технічна підтримка працює у штатному режимі, всі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування. Партнери 1С:Франчайзі продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів 1С:Підприємства. Користувачі можуть отримати консультації щодо роботи рішень 1С:Підприємства як телефоном, так й електронною поштою».

 

І це все?

Звісно, ні. Вчора в офісі ТОВ «Скайлайн Софтвер» провели прес-конференцію, де постаралися відповісти на усі болючі питання. Директор і власник компанії Вадим Мазур надав свої коментарі щодо ситуації, яка склалася.
Основні моменти:

  • Підстави внесення вказаних компаній до санкційного списку нам не відомі, фактично підстав немає. Ми сподіваємось, що рішення РНБО є помилковим;
  • До санкційного списку внесені декілька компаній, а не програма «1С:Підприємство». Користувачі можуть і надалі користуватись ліцензійним продуктом на законних підставах;
  • Ми намагаємося отримати роз’яснення від органів влади, відповідні запити та листи надіслані, очікуємо на зворотній зв'язок;
  • Програма «1С:Підприємство» повністю працездатна, технічна підтримка працює у штатному режимі, всі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування. Партнери 1С:Франчайзі продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів «1С:Підприємства»;
  • Ми впевнені, що це рішення є помилковим і сподіваємось, що воно буде переглянуто або скасовано. Будемо докладати всіх зусиль для того, щоб підтримка ліцензійних користувачів «1С:Підприємства» надавалась в будь-якому випадку.

Офіційне повідомлення, відео з вчорашньої прес-конференції та прес-реліз компанії ви знайдете за посиланням. Ми також вели текстову трансляцію прес-конференції на сторінці у Фейсбук.

 

Що робити далі?

Не панікувати :)

Санкції, введені рішенням РНБОУ, однозначно вплинуть на бізнес згаданих компанії та їх партнерів. Але сам продукт 1С є і його використання не заборонили, підтримка ліцензійних користувачів «1С:Підприємства» буде надаватись. Продаж нових продуктів під питанням, але практична реалізація заборон наразі незрозуміла. І навряд чи усі ці дії призведуть до зникнення 1С з ринку в найближчій перспективі; достойної альтернативи просто немає.

Зрештою, за останні 20 років ми переживали і не такі катаклізми, прорвемось!

 

Хай щастить!
Ваш «Дебет-Кредит»

*****

П.С.
Окреме питання - використання поштових адрес на mail.ru, yandex.ru, list.ru тощо.
Звісно, ми радимо вам замінити свою адресу електронної пошти та зробити редирект усіх повідомлень на нову скриньку. З нашого досвіду, надійними і зручними сервісами пошти є Gmail, Ukr.Net, YahooMail.

Після того, як ви створите нову скриньку, не забудьте змінити електронну адресу в особистому кабінеті на сайті Дебет-Кредит. Це дозволить не втратити аккаунт, історію замовлень, закладки і збережені посилання, а також отримувати усі листи від редакції.

 

Щоб змінити електронну адресу в Особистому кабінеті:

  1. Перейдіть за посиланням https://my.dtkt.ua та авторизуйтесь.
  2. Виберіть зліва підрозділ «Особиста інформація», в ньому натисніть посередині зелену кнопку «Змінити дані», далі – «Змінити E-mail».
  3. Впишіть в віконечко нову ел.адресу і натисніть «Змінити».
  4. Перейдіть за посиланням, яке прийде на вашу нову пошту та підтвердіть зміни

 

Не губіться!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»