• Посилання скопійовано

У власників ключів ЕЦП від АЦСК Україна - проблеми з доступом до Електронного кабінету (оновлено)

Поширюються скарги від власників ключів ЕЦП від АЦСК Україна на те, що вони не можуть скористатися порадами податківців і працювати через Електронний кабінет платника податків. ДФСУ поки що цю проблему не коментує

Про звинувачення Департаменту кіберполіції Національної поліції України на адресу розробника електронної звітності “M.E.Doc” щодо використання цієї програми в масштабній кібератаці та вилученням серверів цієї компанії ми писали докладно тут>>.

Після того, як до нас стала надходити інформація про те, що ДФС зупинила роботу із цією компанією, ми спробували її перевірити (адже офіційного повідомлення про це ще не було). 

І ось перша «ластівка». В електронному кабінеті платника податку під час спроби зайти на підставі ключів від АЦСК Україна не здійснюється вхід та виводиться застереження: Виникла помилка при передачі запиту на сервер ЦСК за протоколом http.

Але це тільки висновок на підставі практичних дій. Податківці з цього приводу офіційної інформації не надавали. 

Про те, як бути бухгалтерам у такій скрутній ситуації, теж податківці нічого не говорять. 

Від себе можемо тільки порадити - або чекати на гарні новини, або заблокувати ключі АЦСК Україна та отримати нові ключі в АЦСК ІДД ДФС. 

Пам’ятайте: на одну й ту ж особу може бути оформлено лише одна ЕЦП (і, відповідно, ключ до неї!). Саме тому, спочатку треба скасувати старі ключі, і лише потім звертатися за створенням нових. 

Якщо оформлювати нові ключі ЕЦП саме в АЦСК ІДД ДФС, потрібно пам’ятати,  що з 10 липня будуть діяти нові форми бланків для їх отримання. Про це бульше тут>>

*****

UPD-1

5 липня ввечері ДФС розмістила на своєму офіційному сайті відповідну інформацію з цього приводу. Детально про це можна переглянути на посиланням.

 З огляду на роз'яснення ДФС можна зробити такі висновки:

  1. Прийняття звітності від програмного забезпечення “M.E.Doc” не зупинялася та не зупиняється;
  2. Наразі неможливо зайти в Електронний кабінет ДФС за допомогою ключів ЕЦП АЦСК Україна. Податківці у роз'ясненні описали, чому виникла така ситуація: "перевірка ЕЦП здійснюється  при вході в особистий кабінет ЕКП шляхом перевірки чинності посиленого сертифіката за даними відповідного онлайн сервісу АЦСК (OCSP). У разі якщо сервер АЦСК не доступний, ідентифікацію платника здійснити не можливо, про що платнику формується відповідне повідомлення."
  3. Платники податків на власний розсуд можуть обрати будь-яке програмне забезпечення для подання звітності в електронному вигляді. Головне, щоб воно формувало вихідні файли відповідно до затвердженого формату (стандарту).

 *****

UPD-2

Паралельно на Facebook сторінці розробника електронної звітності “M.E.Doc” було розміщене наступне повідомлння:

"Шановні користувачі сертифікатів АЦСК "Україна"! У зв'язку із подіями, що сталися, перепрошуємо за те, що сайт центру не працює. Ми докладаємо всіх зусиль для подолання ситуації та сподіваємось, що налагодити роботу сайту вийде якомога швидше: вже сьогодні або завтра".

*****

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»