• Посилання скопійовано

Уряд запровадив електронну ТТН

В Україні створили транспортний портал електронних послуг e-transport.gov.ua. Одним з його сервісів є Е-ТТН. Але поки портал діє, як пілотний проект

Уряд запровадив електронну ТТН

Від сьогодні бізнес матиме зручну для використання електронну товарно-транспортну накладну (е-ТТН). На транспортному порталі e-transport.gov.ua працює відповідний сервіс. Про це заявив Міністр інфраструктури Владислав Криклій сьогодні, 27 грудня 2019 року, під час спільного брифінгу з Віце-прем’єр-міністром – Міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим.

Участь у брифінгу також взяли генеральний директор Директорату цифрової інфраструктури на транспорті міністерства Фарід Сафаров, генеральний директор Галузевого центру цифровізації та кібербезпеки Володимир Набоков.

Е-ТТН – електронний документ для засвідчення права на здійснення вантажних перевезень. Наразі впроваджено пілотний проект – на рівні Міністерства інфраструктури побудована центральна база даних е-ТТН, до якої вносяться данні від комерційних систем документообігу які обслуговують вантажоперевізників.

Міністр інфраструктури відзначив, що саме такі рішення, як запровадження е-ТТН, пришвидшують інтеграцію України до єдиної транспортної мережи, що об'єднує Європу з Азією. «Запровадження е-ТТН забезпечує прискорення та спрощення взаємодії між учасниками перевезень, запобігає підміні нелегітимнимих ТТН,  забезпечує облік автомобільних вантажних перевезень у єдиній системі, зменшення витрат на створення та передачу ТТН, дає єдину точку доступу різних відомств до всіх реєстрів, які регулюють процес автомобільних вантажних перевезень», – повідомив Владислав Криклій.

Можливості, які надає е-ТТН:

  • прискорення процесу перевірки перевізника;
  • отримання актуальної інформації з необхідних реєстрів в real-time;
  • єдиний доступ різних відомств до всіх реєстрів, які регулюють процес автомобільних вантажних перевезень;
  • автоматизація застосування штрафних санкції;
  • моніторинг діяльності контролюючих органів на місцях.

Міністерством розпочато пілотний проєкт щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної, завданням якого є протестувати електронний документообіг електронної товарно-транспортної накладної з використанням єдиної компоненти за участю операторів електронного документообігу та учасників ринку вантажних перевезень автомобільним транспортом, стимулювати використання електронного документообігу у сфері вантажних перевезень автомобільним транспортом, з метою цифровізації процесів в транспортній галузі.

 

Від редакції: Нагадуємо, що впровадження електронної товарно-транспортної накладної було затверджено під час Круглого столу комітету ВРУ та є першим етапом  комплексної системи контролю за ланцюжком постачання та реалізації товарів шляхом. Проте вона за цією системою має бути обов'язковою до застосування. Про це ми зазначали тут.

Джерело: Міністерство інфраструктури

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»