• Посилання скопійовано

Інформація про бенефіціарів в ЄДР стане відкритою

Мін'юст уточнив, що у відкритому доступі ЄДР буде інформація про міру (рівень, ступінь, частку) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу) або обґрунтована причина відсутності КБВ, а також ознака створення ФОПом сімейного ФГ

Інформація про бенефіціарів в ЄДР  стане відкритою

Враховуючи багато галасу навколо оновлення інформації щодо бенефіціарів, Мін'юст хоча й зі запізненням, все ж активно вносить зміни до відповідних нормативних актів.  Настала черга уточнень та змін до ЄДР щодо інформації про засновників та кінцевих бенефіціарних власників (далі - КБВ), яка вноситься до реєстру та є у відкритому доступі.

Відомо, що за ці три місяці (а можливо й рік, якщо нардепи проголосують за законопроєкт №5807) законотворці поставили за мету оновити дані про бенефіціарних власників всього українського бізнесу. А про сам ЄДР та інформацію, яка буде доступною в реєстрі щодо юросіб у зв’язку з оновленням даних про бенефіціарів,  подумали лише зараз.

Адже структура власності, яка має подаватись держреєстратору, буде прямо вказувати на останню фізособу за ланцюгом власності, яка й і вважатиметься кінцевим бенефіціарним власником-фізообою.

І ось маємо зміни від Мін'юсту — наказ від 26.07.2021 р. №2640/5Завдяки йому щодо юросіб у відкритому доступі будуть відомості про:

- перелік засновників (учасників) юридичної особи:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), якщо засновник – фізична особа;
  • найменування, якщо засновник – юридична особа;
  • розмір частки засновника (учасника) всіх юридичних осіб. Втім, це скоріш уточнення — на сьогодні інформація про розмір частки у її гривневому еквіваленті наявна у відкритому доступі та у витягах з ЄДР. Та, як і раніше, це не стосується учасників ГО, АТ, громадських формувань, що не мають статусу юрособи, благодійних фондів та політичних партій;

- окрім прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), країна громадянства та місце проживання кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи, також відкриють доступ до інформації про характер та міру (рівень, ступінь, частку) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу) або обґрунтовану причина відсутності КБВ.

Ще одна вкрай важлива інформація, яку очікували ФОПи, які мають сімейні фермерські господарства! Вона стосується відомостей про створення ними сімейного ФГ.

Нагадаємо, що реєстраційна форма 1 “Заява щодо державної реєстрації фізичної особи-підприємця” (в редакції з 01.06.2020 р.) не містить окремого поля для позначки, що ФОП реєструється саме в цілях створення сімейного ФГ.

Проте для діючих ФОПів, які вже створили СФГ, є окрема позначка “Зміна документа про створення сімейного ФГ”. Тобто ні для реєстрації змін (реєстрація СФГ діючим ФОПом), ні для реєстрації нового ФОПа зі створенням СФГ жодних особливих позначок у заяві не міститься.

При цьому на сьогодні ФОП разом з реєстраційною заявою подає декларацію (договір) про створення сімейного ФГ та у полі "вебсторінка" блоку "Інформація про зв'язок" (текстове поле, апаратно обмежено 200-ми символами) зазначає інформацію <Створено СФГ, підстава - Декларація, дата та № (у разі наявності)> (листи Мін'юсту від 25.11.2019 р. №10575/8.4.3/32-19 “Щодо порядку державної реєстрації сімейних фермерських господарств”, зі змінами згідно з листом 17.08.2020 р. № 212/8.4.4/32-20).

Наказом №2640/5 Мін'юст додав у відкритий доступ інформацію про таких ФОПів — в ЄДР відображатиметься ознака створення фізичною особою – підприємцем сімейного фермерського господарства. Знову ж таки, це скоріш уточнення, адже на сьогодні ті ФОПи, які вказали на таку ознаку у реєстраційній заяві (при реєстрації ФОП чи при внесенні змін у зв’язку зі створення сімейного ФГ), інформацію про це можуть побачити у реєстрі.

Втім, ФОПам, які цього не зробили, на сьогодні нічого не заважає внести такі відомості в ЄДР зі зазначенням на першій сторінці реєстраційної заяви форми 1 на “зміну документа про створення сімейного ФГ”. І ця інформація про створення ФОПом сімейного ФГ буде наявна у відкритому доступі в ЄДР.

***

Ще більше новин і аналітики від редакції «Дебет-Кредит» щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: терміни, важливі нюанси, проблеми та штрафи – читайте за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»