• Посилання скопійовано

15 липня – останній день для реєстрації ПН та РК за лютий-травень без штрафів

Нагадуємо, що платники ПДВ зобов’язані до 15 липня 2022 року зареєструвати в ЄРПН ПН/РК за операціями, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року. Проте за розʼясненням ДПС виходить, що й 15 липня можна реєструвати ПН. Але краще це зробити заздалегідь

15 липня – останній день для реєстрації ПН та РК за лютий-травень без штрафів
З 27 травня діє Закон №2260. Ним передбачено багато змін для платників ПДВ. Але сьогодні ми нагадаємо лише про реєстрацію ПН та РК за місяці війни.

Про всі зміни ми писали тут та тут (тож, хто бажає їх згадати, можуть це зробити після прочитання цієї статті).

Отже, після набрання чинності Закону №2260 спочатку ДПС роз’яснила, в які строки треба зареєструвати ПН за час війни. Для ПН/РК, складених до 30.04.2022 р. включно, граничним терміном є 14.07.2022 р., а для ПН/РК, складених з 01.05 по 15.05.2022 р. включно, граничним терміном є 11.06.2022 р. Про це ми писали тут.

Потім було розʼяснення Мінфіну щодо цього ж питання. У ньому вказувалося, що граничною датою реєстрації ПН та РК для платників, які мають можливість це зробити, без штрафів є 15 липня.

Згодом, 22 червня, й ДПС змінила свою думку та видала окремий інформаційний лист щодо реєстрації ПН та РК, а також коригування податкового кредиту й долі податкових зобовʼязань з ПДВ.  Про це ми писали тут.

Та головне це те, що ці граничні строки діють лише для тих, хто має можливість здійснити реєстрацію ПН/РК! А от з доказом неможливості платника ПДВ зареєструвати ПН/РК на сьогодні все складно.

Мінфін мав вже затвердити порядок визначення можливості виконувати податкові обовʼязки під час війни, але поки є тільки проєкт Наказу. Докладно про нього ми писали тут. З текстом проєкту можна ознайомитися тут.

15 липня вже близько, тому платнику ПДВ слід дивитися хоча б на проєкт та розуміти, чи підходить він за критеріями за ним.

 

Доля ПК на підставі первинки за лютий-травень 2022 року

Якщо ПН, складена за операціями з постачання товарів/послуг, що були здійснені у лютому-травні 2022 року, і яка підтверджує ПК, сформований на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, зареєстрована в ЄРПН після 15 липня 2022 року, при цьому постачальник має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, покупець втрачає право на формування податкового кредиту за такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Тож виходить, що 15 липня ще той строк, коли реєструвати ПН та РК можна без штрафів. 

ПК, сформований на підставі первинних (розрахункових) документів, має бути виключений з декларації звітного періоду, в якому була здійснена операція з придбання товарів/послуг (лютий-травень 2022 року), шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації за відповідний звітний період.

У звітному періоді, в якому відбулася реєстрація таких ПН/РК в ЄРПН, платник податку – покупець має право на включення сум податку, зазначених в цих ПН/РК, до складу податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року, який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має можливості виконати свій податковий обов’язок щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, не потрібно.

І ще. Якщо не було сформовано ПК на підставі первинки за лютий–травень 2022 року та не були подані декларації, то сума ПДВ за зареєстрованими до 15 липня ПН може бути включена до складу ПН протягом 365 к.дн. з дати складання ПН. Про це ми вказували тут.  

 

Податковий кредит за ПН від постачальника, який перейшов на спецгрупу

Право на податковий кредит сформований за звітні (податкові) періоди лютий – травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих від особи, яка на дату першої події операції з постачання товарів/послуг (відвантаження/надання товарів/послуг чи їх оплата) була зареєстрована як платник ПДВ та надалі перейшла на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу, зберігається за умови, що податкові накладні/розрахунки коригування, складені за такими операціями, зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації такої особи (постачальника) платником ПДВ.

Тому коригувати (зменшувати) податковий кредит за звітні періоди лютий – травень 2022 року, який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими податковими накладними/розрахунками коригування в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу, не потрібно. Про це ось тут. 

 

 Доля зменшення ПЗ на підставі РК за лютий-травень

Якщо у період з 24 лютого 2022 року по 27 травня 2022 року здійснено повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, або змінилась сума компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, то зменшення податкових зобов’язань з ПДВ відображається постачальником на підставі розрахунку коригування, зареєстрованого в ЄРПН покупцем – платником ПДВ, який має можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки щодо реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН:

  • у разі реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН до 15 липня 2022 року – у декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому відповідно до п. 192.1 ПКУ здійснено перерахунок та складено такий розрахунок коригування;
  • у разі реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН починаючи з 15 липня 2022 року – у декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому такий розрахунок коригування зареєстровано в ЄРПН.

Про це ми писали тут.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»