• Посилання скопійовано

Скасування токенів ще ближче: Комітет ВРУ підготував законопроєкти до ІІ читання

Податковий комітет ВРУ підготував до ІІ читання та рекомендував ВРУ прийняти законопроєкти №6085 та №6086 щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Основна мета - замінити використання токенів на удосконалений е-підпис

Скасування токенів ще ближче: Комітет ВРУ підготував законопроєкти до ІІ читання

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів, що Комітет з податкової політики ВРУ рекомендував прийняти у другому читанні:

  • законопроєкт №6085 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг;
  • законопроєкт №6086 про внесення змін до Митного кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Про прийняття законопроєктів у І читанні ми писали тут

Від себе додамо, що саме законопроєктом №6085 заплановано поставити крапку у питанні необхідності обовʼязкового застосування токенів.

 

Деталі законопроєктів

У пояснювальних записках до цих проєктів зазначено, що на сьогодні в Україні реалізується експериментальний проєкт щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Особливістю використання удосконаленого електронного підпису чи печатки є забезпечення можливості користувача електронних довірчих послуг для здійснення електронної взаємодії, електронної ідентифікації та автентифікації застосовувати як носій особистого ключа електронного підпису звичайний файловий носій (наприклад, USB-Flash, CD, DVD), - на відміну від кваліфікованого електронного підпису чи печатки, особистий ключ якого обов'язково повинен зберігатися в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки, який має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання (захищений носій особистого ключа або токен). Відповідні зміни буде внесено до ПКУ, МКУ.

Використання удосконалених електронних підписів та печаток у випадках, передбачених законодавством, значно скорочує витрати користувачів електронних довірчих послуг на придбання носія особистого ключа.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»