• Посилання скопійовано

Поновлено строки погашення податкових векселів: нагадування від ДПС

Для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов'язок стосовно сплати суми акцизу, з 1 серпня відновлено перебіг строків погашення податкових векселів з акцизу, термін сплати яких припадає на час війни

Поновлено строки погашення податкових векселів: нагадування від ДПС

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219-ІХ) припинено дію норм щодо зупинення перебігу строків, визначених Податковим кодексом України (далі - ПКУ), контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, які були передбачені пунктом 102.9 статті 102 та підпунктом 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ до 1 серпня 2023 року.

Так, з урахуванням змін, внесених Законом №3219-ІХ, з 1 серпня 2023 року поновлено перебіг строків погашення податкових векселів.

Відповідно до пп. 14.1.176 пункту 14.1 статті 14 ПКУ податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далі - податковий вексель для цілей розділу VI цього Кодексу), - простий вексель, авальований банком, що видається векселедавцем: до отримання з акцизного складу спирту етилового, до отримання з нафтопереробного підприємства нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, або до ввезення нафтопродуктів, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, на митну територію України і є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити суму акцизного податку у строк, визначений статтями 225, 229 цього Кодексу.

Ст. 225 ПКУ визначено особливості оподаткування алкогольних напоїв та передбачено надання податкового векселю, який є забезпеченням виконання зобов’язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції. Податковий вексель подається контролюючому органу до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів).

Згідно з п. 225.4. статті 225 ПКУ податковий вексель вважається погашеним векселедавцем у разі сплати суми податку в повному обсязі та у зазначений у податковому векселі строк.

Відповідно до п. 225.5. статті 225 ПКУ сума податку, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично отриманої кількості спирту (згідно з актом) та ставок податку на готову продукцію, зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості спирту етилового при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку, а також фактично повернутого невиправного браку. Розрахунок суми зменшення податку проводиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

Згідно з п. 225.6. статті 225 ПКУ у разі експорту (вивезення) підакцизних товарів (продукції) за межі митної території України сума податку для погашення податкового векселя визначається з урахуванням обсягів відвантаженої на експорт продукції згідно з належно оформленою митною декларацією.

З огляду на зазначене, для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов'язок стосовно сплати суми акцизного податку, з урахуванням поновлення з 1 серпня 2023 року перебігу строків, визначених податковим законодавством, відновлюється перебіг строків погашення податкових векселів з акцизного податку виданого відповідно до статті 225 Кодексу, термін сплати яких настав у період дії воєнного стану на території України, здійснюється на підставі сплаченої суми акцизного податку в рахунок погашення податкового векселя, наявної митної декларації за експортними операціями та документів, складених відповідно до Порядку проведення розрахунку суми зменшення акцизного податку, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1260:

  • Акта про фактично отриману кількість спирту та розрахунок акцизного податку;
  • Розрахунку суми зменшення акцизного податку на суму податку, визначену виходячи із фактично втраченої кількості спирту етилового неденатурованого під час транспортування та зберігання, у процесі виробництва готової продукції, а також із фактично повернутого невиправного браку.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»