• Посилання скопійовано

Мінфін внесе зміни до НП(С)БО 9 «Запаси»

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт змін до НП(С)БО 9. Його приводять у відповідність до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств щодо відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних зі запасами

Мінфін внесе зміни до НП(С)БО 9 «Запаси»

7 вересня 2022 р. Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу, яким пропонує затвердити зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну від 20.10.1999 р. №246.

Зміни розроблено з метою приведення НП(С)БО 9 у відповідність до вимог міжнародних стандартів фінансової звітності для малих та середніх підприємств щодо відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних із запасами.

Переглянути проєкт змін можна за посиланням, а порівняльну таблицю ось тут.

Зокрема, у НП(С)БО 9 тепер надано визначення таких термінів:

  • первісна вартість – це фактична собівартість запасів, визначена відповідно до цього Національного положення (стандарту);
  • подібні (взаємопов’язані) запаси – це запаси, що відносяться до однієї номенклатурної групи, мають подібне призначення або кінцеве використання.

Також буде уточнено, що:

1) первісною вартістю запасів, що придбані за плату, є собівартість запасів, яка складається, зокрема, з таких фактичних витрат: суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків та знижок, наданих постачальником (продавцем);

2) не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені) витрати на зберігання, крім тих витрат, які необхідні у процесі виробництва перед наступним етапом виробництва;

3) перегляд первісної вартості матеріалів та інших допоміжних матеріалів, що призначені для виробництва продукції, і її коригування до рівня чистої вартості реалізації не проводиться, якщо очікується, що готова продукція, виготовлена з них, буде реалізована не нижче собівартості.

Матеріали відображаються за чистою вартістю реалізації, якщо зниження ринкових цін на них призведе до того, що собівартість готової продукції перевищить чисту вартість реалізації;

Згідно з проєктом змін у Примітках до фінансової звітності треба буде також наводити інформацію про суму запасів, визнаних витратами протягом періоду, та суму часткового списання вартості запасів до чистої вартості їх реалізації, визнану витратами, відповідно до пункту 27 цього Національного положення (стандарту).

Також внесено зміни до Прикладу 2 "Розподіл транспортно-заготівельних витрат на підприємствах роздрібної торгівлі, що застосовують оцінку товарів за цінами продажу, та окремий субрахунок обліку транспортно-заготівельних витрат". 

У разі затвердження цей наказ набере чинності з 1 січня 2023 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проєкту Наказу можна надавати протягом 20 днів з дня його оприлюднення на офіційному вебсайті Міністерства фінансів України у письмовій та/або електронній формі за адресою: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ,              вул. Межигірська, 11, e-mail: lzinchenko@minfin.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»