• Посилання скопійовано

Мінімальний строк корисного використання за прискореним методом податкової амортизації

ДФС розповіла, що замортизувати в податковому обліку ОЗ 4-ї групи (машини та обладнання) можна за 2 роки, навіть у випадку, якщо в бухобліку строк корисного використання таких ОЗ встановлено більший

Мінімальний строк корисного використання за прискореним методом податкової амортизації

Загальні правила «податкової» амортизації

За загальним правилом, відповідно до пп. 138.3.3 ПКУ мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів використовуються з урахуванням такого:

  1. якщо строк корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ в бухобліку менший ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ;
  2. у разі коли строки корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ в бухобліку дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені пп. 138.3.3 ПКУ, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ, встановлені в бухобліку.

 

А якщо амортизація «прискорена»?

Як роз’яснють податківці у ІПК від 29.01.2019 р. №305/6/99-99-15-02-02-15/ІПК під час застосування положень п. 43 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ норми п. 138.3 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації основних засобів.

Таким чином, платник податку на прибуток має право застосувати у податковому обліку мінімально допустимий строк амортизації (два роки) для основних засобів четвертої групи (машини та обладнання) незалежно від строку корисного використання таких основних засобів з метою амортизації у бухгалтерському обліку за умови, що виконуються вимоги, передбачені п. 43 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ. Детально ці умови ми розглядали тут>> 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»