• Посилання скопійовано

Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки: підписано закон

21 квітня Президент підписав законопроєкт №8131 про внесення змін до ПКУ щодо автоматичного обміну інформацією про фінрахунки. Ним же планується збільшити з 3-х до 5-ти років строк зберігання первинки

Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки: підписано закон

20 березня ВРУ підтримала у ІІ читанні законопроєкт №8131 про внесення змін до ПКУ щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

21 квітня в картці законопроєкту з'явилася інформація про підписання Президентом Закону №2970. Але тексту підписаного Закону поки немає.

Підкреслимо, що  цим законопроєктом також заплановано збільшення з 3-х до 5-ти років строк обовʼязкового зберігання всіх первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків. Але почекаємо ще на появу підписаного тексту Закону Президентом.

 

Що передбачає законопроєкт?

Проєктом Закону пропонується:

  • встановити пряму вимогу для фінансових агентів застосовувати правила Загального стандарту звітності CRS, включаючи коментарі до нього, під час здійснення належної комплексної перевірки (due diligence) фінансових рахунків;
  • встановити вимоги щодо мінімального строку зберігання документів, що підтверджують виконання фінансовими агентами вимог Загального стандарту звітності  CRS (щонайменше 5 років);
  • врегулювати перехідні правила для застосування Загального стандарту звітності CRS;
  • упровадити диференційовану систему фінансових (штрафних) санкцій для фінансових агентів, що передбачає відповідальність за різні види правопорушень, враховуючи істотність правопорушення.

 

UPD від 24.04.2023

За Законом №2970 для всіх юросіб, як для платників податку на прибуток, так і для «єдинників» впроваджено новий строк зберігання первинки та фінзвітності – 1825 днів, а для ФОПів строк зберігання залишився незмінним – 1095 днів. Про це ми писали тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»