• Посилання скопійовано

Якщо авто використовується у негосподарській діяльності: відображення в обліку

Підприємство сплатило кошти за автомобіль, який не використовуватиме у госпдіяльності. Чи потрібно подавати форму №20-ОПП і коли? Коли нараховувати ПЗ з ПДВ: на дату оплати чи надходження автомобіля?

Якщо авто використовується у негосподарській діяльності: відображення в обліку

Підприємство сплатило кошти за автомобіль, який не використовуватиме у госпдіяльності (авто ще не отримано від постачальника). Чи потрібно подавати форму №20-ОПП і коли? Коли нараховувати ПЗ з ПДВ: на дату оплати чи надходження автомобіля? Чи платити транспортний податок, якщо визначена середньоринкова вартість згідно з даними сайту Мінекономрозвитку становить 2 008 222 грн?

Термін «господарська діяльність» визначено у пп. 14.1.36 ПКУ: це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Факт використання автомобіля не в господарській діяльності має значення лише у двох випадках:

1) з метою нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ;

2) з метою ненарахування амортизації на невиробничий об’єкт основних засобів у платників податку на прибуток, які коригують фінансовий результат з метою оподаткування.

Відповідно до п. 198.5 ПКУ, з метою застосування цього пункту податкові зобов’язання з ПДВ визначаються за необоротними активами, придбаними для використання в неоподатковуваних операціях на дату першої події — оплати, якщо на цю дату вже відомо про негосподарське призначення авто.

На бухгалтерський облік придбання автомобіля, нарахування амортизації та визнання витрат на роботу автомобіля його призначення не впливає. Якщо автомобіль не використовується з виробничою, загальновиробничою, адміністративною та збутовою метою, його амортизація, витрати пального та інші витрати на його роботу й утримання списують до складу інших операційних витрат на рахунку 949 — див. приклад.

Платники податку на прибуток, які коригують фінансовий результат до оподаткування, не нараховують амортизацію цього автомобіля в податковому обліку відповідно до вимог ст. 138 ПКУ, тому що для потреб оподаткування це буде невиробничий основний засіб. Проте звертаємо увагу, що поточні витрати на роботу цього автомобіля (поточні ремонти, техогляди, паливо, запчастини тощо) можуть зменшувати фінансовий результат з метою оподаткування, тому що обмежень щодо таких витрат у ПКУ немає.

Повідомлення про об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма №20‑ОПП), подають протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 розділу VIII Порядку №1588). Докладніше про заповнення форми №20-ОПП при придбанні автомобіля див. «ДК» №27/2023.

Якщо планується, що автомобіль використовуватимуть як транспортний засіб, то про нього слід подати форму №20-ОПП за податковою адресою платника податку протягом 10 робочих днів з дати його придбання.  У нашому випадку це отримання автомобіля від постачальника — дата запису в бухобліку: Д‑т 152 К-т 631.

 

Консультують податківці

Яка інформація зазначається у графах 6 — 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування», 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» розд. 3 повідомлення за формою №20-ОПП у разі придбання транспортного засобу для використання по всій території Україні?

Відповідно до п. 8.1 розд. VIIІ [Порядку №1588], платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування й об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання [Повідомлення за ф. №20-ОПП] у порядку, встановленому розд. VIIІ Порядку №1588.

Згідно з Пам’яткою для заповнення розділу 3 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, графи 6 — 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» заповнюються відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ)...

Таким чином, у разі придбання транспортного засобу для використання по всій території Україні..., платник податків зазначає у графах 6 — 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» та графі 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» Повідомлення за ф. №20-ОПП адресу місця реєстрації транспортного засобу.

 

Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше ніж п’ять років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1 ПКУ). У 2023 році ця вартість становить 375 х 6 700 грн = 2 512 500 грн. За умовами запитання середньоринкова вартість автомобіля згідно з даними сайту Мінекономрозвитку становить 2 008 222 грн, отже, у 2023 році цей автомобіль не є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Приклад Підприємство придбало автомобіль для його використання в негосподарській діяльності. Вартість автомобіля — 2 484 000 грн, у т. ч. ПДВ — 414 000 грн. Строк корисного використання автомобіля — 10 років, ліквідаційна вартість – 270 000 грн.

У податковому обліку основних засобів відповідно до ст. 138 ПКУ амортизація цього автомобіля не нараховується.

Податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються у тому місяці, коли було здійснено оплату. Протягом 10 робочих днів потрібно подати форму №20-ОПП, яку можна буде заповнити лише після отримання автомобіля від постачальника, адже тільки тоді буде відомий номер кузова авто для графи 12.

Відповідні бухгалтерські проведення показано в таблиці.

Таблиця

Відображення в бухобліку придбання автомобіля з метою використання в іншій операційній діяльності


з/п
Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Д-т К-т
1. Оплата постачальникові за автомобіль 371 311 2 484 000
2. Податковий кредит з ПДВ 641 644 414 000
3. Отримано автомобіль 152 631 2 070 000
4. Розрахунки з ПДВ 644 631 414 000
5. Нараховано ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ 152 641 414 000
6. Автомобіль введено в експлуатацію 104 152 2 484 000
7. Нараховано місячну амортизацію автомобіля в бухобліку: 2 484 000 грн - 270 000 грн) : 10 років : 12 місяців = 18 450 грн/міс. 949 131 18 450
8. Списано паливо, використане на роботу автомобіля 949 203 15 000
9. Поточний ремонт та технічний огляд автомобіля, виконано на станції техобслуговування 949 631 18 400

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»