• Посилання скопійовано

Отримали грант на надання послуг: бухоблік та оподаткування

Підприємство підписало угоду на грант у доларах для консультування української держустанови. Потім воно отримало кошти у гривнях, призначення платежу: безповоротна фіндопомога, благодійний внесок за грантом. Який облік, в якій валюті і які податкові наслідки?

Отримали грант на надання послуг: бухоблік та оподаткування

Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, підписало угоду на грант у доларах США для консультування держустанови у сфері комунікацій на 3 етапи. Консультації надає саме підприємство. Після закриття етапу (проміжного звіту) воно отримало кошти у гривнях за курсом, який визначається у грантодавця. Призначення платежу: безповоротна фіндопомога, благодійний внесок за грантом. Який облік та в якій валюті, які податкові наслідки?

З одного боку, такий грант можна розглядати як цільове фінансування, призначене для здійснення заявленої мети: консультування держустанови у сфері комунікацій.

Але з іншого боку, таке консультування є послугою на митній території України, яка підпадає під визначення об’єкта оподаткування ПДВ. І якщо грант надається саме на покриття витрат з надання послуги, то його слід розглядати як оподатковувану ПДВ операцію.

Аналогічна ситуація виникає у комунальних підприємств при отриманні бюджетних коштів:

1) якщо бюджетні кошти надаються підприємству на поточні витрати його діяльності (оплата праці, адмінвитрати тощо), то на отримані кошти ПДВ не нараховується, бо тут немає реалізації робіт чи послуг;

2) якщо бюджетні кошти надаються підприємству з метою фінансування якихось робіт чи послуг (наприклад, для проведення благоустрою території), то при отриманні таких коштів ПДВ нараховується.

Тож якщо грант має чітку цільову спрямованість — фінансування надання отримувачем певних послуг третій особі, ми вважаємо прийнятним лише другий варіант, коли на суму гранту слід нарахувати ПДВ як на оплату наданих послуг.

І підприємство має право на вхідний податковий кредит з ПДВ, який пов’язаний із придбанням товарів, робіт, послуг, що використовуються при наданні послуг з консультування.

Позаяк грант надходить на рахунок у гривнях, то й обліковувати його слід також у гривнях. Валютної заборгованості тут не виникає.

Доходи і витрати з метою оподаткування прибутку визначають за правилами бухгалтерського обліку, без коригування фінансового результату до оподаткування.

Якщо фактична собівартість послуг (Д-т 903) та отримана сума гранту (К-т 703 за мінусом ПДВ) не збігаються, то у підприємства виникає збиток або прибуток на суму різниці між цими величинами. Коригування фінансового результату до оподаткування для такої ситуації не передбачено.

Таблиця

Облік гранту на покриття витрат на надання послуг консультування

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Понесено витрати на надання послуг — заробітна плата, ЄСВ, матеріальні витрати, амортизація ОЗ, послуги сторонніх організацій тощо — до закриття етапу 23 13, 20, 22, 63, 65, 66 100 000
Списано собівартість наданих послуг на дату закриття етапу 903 23 100 000
Зараховано вартість послуг у рахунок гранту, що належиться до отримання, на дату закриття етапу 377 703 120 000
Нарахування податкових зобов’язань з ПДВ 703 641/ПДВ 20 000
Отримання гранту на рахунок у гривнях з метою фінансування витрат на надання послуг 311 377 120 000

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»