• Посилання скопійовано

Мінфін роз’яснив вимоги до первинних документів, створених в електронному вигляді

Лист Мінфіну від 27.01.2012 г. №31-08410-07-27/1808 «Про вимоги до первинних документів, створених в електронному вигляді»

Мінфін, відповідно до своїх повноважень, відповів на запит про вимоги до первинних документів, створених в електронному вигляді.

Мінфін нагадує, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових чи машинних носіях і повинні мати обов’язкові реквізити (п. 2 ст. 9 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

При складанні і зберігання первинних документів та регістрів бухобліку на машинних носіях інформації підприємство зобов’язане за свій рахунок виготовити копії на паперових носіях на вимогу інших учасників госпоперацій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень.

Згідно з п. 2.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку (затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88) первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються у бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Відповідно до п. 6.4 зазначеного Положення первинні документи, облікові регістри і бухгалтерська звітність, створені у формі електронного документа, мають зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає можливість перевірити їх цілісність на цих носіях, і протягом терміну, який не повинен бути меншим за термін, встановлений для відповідних документів на папері.

Термін зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської та іншої звітності в архіві підприємства, установи визначається згідно з нормативно-правовим актом з питань визначення строків зберігання документів, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства.

Для отримання детальнішої інформації з зазначеного питання Мінфін рекомендує звертатися в Державну архівну службу України.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»