• Посилання скопійовано

Відповідальність за неподання розрахунку частини чистого прибутку

Чи застосовуються органами ДПС штрафні санкції до комунального підприємства за неподання розрахунку частини чистого прибутку (доходу) та несплату такого платежу, якщо рішеннями органів місцевого самоврядування не прийнято порядок сплати та відповідні нормативи?

Згідно з пп. 14.1.49 ст. 14 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями платіж, що здійснюється державним унітарним, комерційним, казенним чи комунальним підприємством на користь відповідно держави або органу місцевого самоврядування у зв’язку з розподілом частини прибутку такого підприємства, платіж, який виплачується власнику сертифіката фонду операцій з нерухомістю внаслідок розподілу доходу фонду операцій з нерухомістю, прирівнюється до дивідендів. При цьому додатне або від’ємне значення об’єкта оподаткування, розраховане згідно з розділом III ПКУ, не впливає на порядок нарахування дивідендів.

Підпунктом 153.3.2 ст. 153 ПКУ встановлено, що комунальні підприємства зараховують суми дивідендів до місцевого бюджету у розмірі, встановленому місцевим органом виконавчої влади, до сфери управління якого віднесено такі підприємства.

Згідно з пп. 29 п. 1 ст. 26 Закону України від 21 травня 1997 року №280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлення для підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, розміру частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету, вирішуються на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Таким чином, суб’єкти господарювання з комунальною формою власності повинні сплачувати за результатами фінансово-господарської діяльності частину чистого прибутку до місцевого бюджету за нормативами та у порядку, встановлених відповідними місцевими радами. При цьому у разі прийняття відповідними місцевими радами рішення про виплату зазначеного платежу суб’єкти господарювання з комунальною формою власності повинні надавати до органів ДПС звітність, на підставі якої здійснюють нарахування та сплата такого платежу.

У разі якщо місцевою радою не встановлено форму розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що сплачується до місцевого бюджету, суб’єкти господарювання з комунальною формою власності можуть використовувати розрахунок цього платежу за формою, встановленою для сплати частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету. Зокрема, форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями, затверджена наказом ДПАУ від 16.05.11 р. №285 (далі — Розрахунок). Відповідальність за своєчасність подання Розрахунку передбачена статтею 120 ПКУ.

Разом з цим, якщо органи місцевого самоврядування не встановили порядку та нормативів сплати комунальними підприємствами частини чистого прибутку (доходу), Розрахунок такими підприємствами не подається і штрафні санкції не застосовуються.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»