• Посилання скопійовано

Прийняти не можна відмовити: як правильно відправити податкові звіти поштою

Вінницький апеляційний адміністративний суд Ухвала від 26.04.2012 р. Справа №2а/0270/486/12

Прийняти не можна відмовити: як правильно відправити податкові звіти поштою

Строки подання податкової звітності поштою з прийняттям ПКУ не були змінені. Так, якщо платник бажає подати декларацію з ПДВ чи з податку на прибуток поштою, він має відправити її за 10 днів до граничного терміну її подання. Під терміном «відправити» суд розуміє саме поштовий штемпель про відправлення платником податків такої звітності. Причому в цьому разі ми говоримо про кореспонденцію, яка надсилається до податкового органу з повідомленням про вручення та з описом вкладення (пункти 49.3, 49.5 ПКУ).

Водночас, виконуючи цю норму, подати таку звітність не завжди вдається.

Суть спору: 09.11.2011 року ТОВ за допомогою послуги «кур'єрська доставка» відправило на адресу ДПІ пакет з податковою звітністю, в якому містилася податкова декларація з податку на прибуток підприємства за II — III квартали 2011 року. 

Зазначене відправлення з повідомленням та описом вкладення не було прийнято податковим органом у фельд'єгеря та повернуто без розкриття поштового пакета у відділення зв'язку.

Суд встановив, що пакет з податковою звітністю в податковому органі не розпаковувався, тобто з його змістом працівники канцелярії ДПІ не були ознайомлені. 

Суд у справі №2а/0270/486/12 звертає увагу на те, що відповідно до пп. 3.1.1 Типової інструкції з діловодства в органах ДПС України (1) (далі — Типова інструкція) уся кореспонденція, що надходить до ОДПС поштою, факсом, електронною поштою, кур'єром тощо, приймається централізовано протягом робочого дня діловодною службою, працівники якої перевіряють правильність адреси доставленої кореспонденції, цільність пакета і в разі необхідності розписуються за її одержання, зазначаючи дату і час одержання. Доплатна кореспонденція приймається на рівні з рештою кореспонденції.

Враховуючи, що в прийнятті вхідної кореспонденції ДПІ відмовила всупереч положенням Типової інструкції, підстав для відмови в прийнятті податкової звітності судом не встановлено

Замість висновків.

Від себе додамо, що платники податків при відправленні поштової кореспонденції, яка містить в собі податкову звітність (з додатками, дисками чи іншими електронними носіями, іншими документами), мають оформити її належним чином: 

1) податкова звітність подається (надсилається) поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; 

2) строк для такого поштового відправлення має бути не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку її подання.

Податковий орган, зі свого боку, зобов’язаний прийняти таку кореспонденцію та у строки, визначені у п. 49.11 ПКУ, прийняти та надіслати мотивовану відмову у прийнятті податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Увага! В Єдиній базі податкових знань на запитання «Чи застосовуються штрафні санкції, якщо податкова звітність надіслана поштою з повідомленням про вручення пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання, але отримана органом державної податкової служби вчасно, надається відповідь: «...якщо платник податку надсилає податкову декларацію поштою пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку її подання, але при цьому органи ДПС отримують її в терміни, що не перевищують граничні строки подання декларації, визначені ПКУ, то до такого платника податків не застосовуються штрафні санкції, визначені ст. 120 ПКУ».

---1-----

Затверджена наказом ДПА України від 01.07.98 р. №315.

---- ---- --

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»