• Посилання скопійовано

Термін подання заяв для податкового компромісу можуть продовжити до 1 червня

Зареєстровано проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо уточнення порядку застосування податкового компромісу

Термін подання заяв для податкового компромісу можуть продовжити до 1 червня

Нардепи визнають, що з реалізацією змін до Податкового кодексу про податковий компроміс сьогодні зайшли в глухий кут. Причин кілька: 

1) бізнес боїться його використовувати. Рядовий підприємець боїться, що на компромісі все не закінчиться,  його притягнуть до кримінальної відповідальності за іншими статтями або ж нарахують більшу суму боргу. І ці побоювання не настільки вже безпідставні. Офіційна статистика ДФС повідомляє, що лише за січень порушено понад 700 справ проти підприємців. 

2) процедура досягнення податкового компромісу виписана нечітко. І це, до речі, є ознакою наявності корупціоногенних факторів. Людина сплачує 5% і заява знаходиться у посадової особи, і від її волі вже залежить – чи буде прийнята ця заява про податковий компроміс, чи ні. А час іде, оскільки  строк дії механізму досягнення податкового компромісу обмежений. 

3) відсутність у бізнесу можливості сплатити узгоджені 5% боргів в розстрочку. Зараз багато підприємств відчувають фінансові складнощі. Якщо компромісна сума становить  кілька сотень тисяч або навіть мільйон, заплатити її одноразово буває досить проблематично.

Що маємо у підсумку? 

ДФС розраховувала, що цією схемою скористаються сотні тисяч компаній, а бюджет отримає додатково до 3 млрд. гривень. Натомість станом на 2 березня намір скористатися процедурою податкового компромісу підтвердили 1067 платників. З них сьогодні скористалися «компромісом» лише 445 суб'єктів господарювання. 

Уже очевидно, щоб усунути ці прогалини в Податковому кодексі, потрібно негайно вносити зміни до законодавства. 

З огляду на це, нардепи зареєстрували  Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення порядку застосування податкового компромісу.

Зокрема, пропонується продовжити термін дії застосування механізму досягнення податкового компромісу мінімум до 1 червня 2015 року. Окрім того, максимально спростити саму процедуру, прибравши корупціоногенні фактори, а саме:

 - виключною підставою для призначення контролюючим органом документальної позапланової перевірки буде незгода платника податків з результатами камеральної перевірки, 

 - якщо платник податків розпочинає процедуру адміністративного та/або судового оскарження податкового повідомлення-рішення, прийнятого контролюючим органом за результатами документальної позапланової перевірки, податковий компроміс застосовується за рішенням суду. При цьому подача скарги (позову) до суду зупиняє перебіг 70-денного строку досягнення податкового компромісу;

 - процедура податкового компромісу поширюватиметься на суми податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або ПДВ, визначені у податкових повідомленнях-рішеннях, щодо яких триває процедура судового та/або адміністративного оскарження, включаючи розгляд у касаційних інстанціях (у разі фактичної несплати цих сум (їх не стягнення) до прийняття рішення про застосування податкового компромісу), 

 - відмовити у застосуванні процедури податкового компромісу можуть, якщо платник податків подав заяву про застосування податкового компромісу:

  • до податкових зобов’язань, які виникли після 1 квітня 2014 року;
  • до податкових зобов’язань, не пов’язаних з податком на прибуток підприємств та/ або ПДВ;
  • щодо завищених податкових зобов’язань;
  • після закінчення строку застосування податкового компромісу.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»