• Посилання скопійовано

Як повинні подавати фінзвітність до ДФС новостворені підприємства

Мінфін у новому листі пояснив, як повинні подавати фінзвітність новостворені підприємства. Це роз'яснення потрібно застосовувати і тим підприємствам, які стали платниками податку на прибуток в середині року внаслідок переходу зі спрощеної системи оподаткування

Як повинні подавати фінзвітність до ДФС новостворені підприємства

Мінфін у листі від 21.02.2017 р. №11130-02-2/4779 зазначив, що новостворене підприємство, яке поставлено на облік контролюючим органом в період з 01.10.2016 р. по 31.12.2016 р., повинно подати декларацію з податку на прибуток  за період, який розпочинається з дати, на яку припадає початок обліку підприємства як платника податку, і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, в якому новостворене підприємство поставлено на облік, разом з фінансовою звітністю за цей же період.  

Але новоствореним - простіше, адже вони і у відділ статистики складатимуть річну фінансову звітність за такий же період. А ось тим, хто став платником податку на прибуток в середині року внаслідок зміни системи оподаткування, складніше. Адже вони у відділ статистики подаватимуть фінзвітність за весь рік, а податківцям - лише за період перебування на загальній системі оподаткування. Тобто їм доведеться при поданні декларації з податку на прибуток складати окрему фінзвітність, показники якої відповідатимуть інформації, зазначеній у такій декларації.  В минулому році податківці вимагали в такому випадку подати дві фінансові звітності - за період, коли юрособа перебувала на спрощеній системі оподаткування, і за звітний податковий рік. Наприклад, читайте про це тут, тут і тут.

Тож, скоріш за все, що в 2017 році вони вимагатимуть виконання норм п. 46.2 ПКУ так само.  Принаймні,  ДФС у м. Києві у листі від 02.03.2017 р. №4516/10/26-15-12-05-11, враховуючи особливості визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток і норми п. 46.2 ПКУ, знову повторює ті ж самі вимоги (щоправда, щодо звітності за 2016 рік). 

Крім цього, Мінфін зазначив, що суб’єкти господарювання, які належать до суб’єктів малого підприємництва відповідно до ГКУ, але для яких відповідно до положень ПКУ встановлено податковий (звітний) період квартал, при поданні декларації з податку на прибуток надають проміжну (квартальну) фінансову звітність.

Нагадаємо, що ч. 3 статті 55 ГКУ визначено поняття суб’єктів малого підприємництва, до яких можуть належати юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.

А за п. 2 Порядку подання фінансової звітності суб’єкти малого підприємництва позбавлені обов'язку подавати квартальну фінансову  звітність органові  ДФС у  порядку, передбаченому  ПКУ. 

Але, як бачимо, Мінфін вважає, що норми ПКУ в цьому випадку мають приорітет. І подавати квартальну фінансову звітність податковим органам платникам податку на прибуток - малим підприємствам все ж таки обов'язково. 

***

Читайте також: Чи подавати фінзвітність разом зі звітною новою або з уточнюючою декларацією з прибутку

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»