• Посилання скопійовано

Як уникнути несправедливого штрафу за несвоєчасно зареєстровані ПН за наслідками кібератаки - думка Мінфіну

Мінфін рекомендує звертатися до торгово-промислової палати для підтвердження форс-мажору, а також до Кіберполіції для реєстрації кримінального провадження

Як уникнути несправедливого штрафу за несвоєчасно зареєстровані ПН за наслідками кібератаки - думка Мінфіну

Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства. 

"Нещодавна кібератака поставила бізнес у складне становище: багато компаній зіткнулися з проблемами під час реєстрації податкових накладних, виписаних з 1 до 15 червня. Несвоєчасна реєстрація накладних є підставою для застосування штрафів, але очевидно, що у даній ситуації стягнення штрафів з бізнесу було би вкрай несправедливим" - повідомляє Мінфін.

"На жаль, чинний Податковий кодекс не передбачає звільнення платника від відповідальності у такому випадку. Саме тому ми зараз працюємо над змінами до Податкового кодексу, аби якомога швидше вирішити цю ситуацію".

У своєму повідомленні Мінфін  радить платникам податків використовувати дійсні юридичні методи, які прописані у ст. 101 ПКУ.

"Ст. 101 ПКУ має механізм списання безнадійного податкового боргу рішенням керівника або заступника (уповноваженої особи) податкового органу. Під таким боргом в тому числі розуміється борг, що виник через форс-мажорні обставини. Чинне законодавство відносить підтвердження таких форс-маржорних обставин до повноважень Торгово-Промислової палати України. Тому ми радимо звертатися до ТПП для підвердження форс-мажору, а також до Кіберполіції для реєстрації кримінального провадження. Це дієвий механізм, який дозволить компаніям уникнути несправедливих штрафів" - зазначають вони. 

За яких умов Торгово-промислова палата України зможе признати кібератаку форс-мажорними обставинами детально розглядалося у новині>>>

*****

Читайте також:

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»